Липсва яснота в областните антикорупционни съвети


Лип­с­ва яс­но­та в ста­ту­та и дей­ност­та на об­лас­т­ни­те ан­ти­ко­руп­ци­он­ни об­щес­т­ве­ни съ­ве­ти. То­ва ста­на яс­но на ра­бот­на сре­ща по про­ект „Ук­реп­ва­не ка­па­ци­те­та на Ан­ти­ко­руп­ци­он­на­та ко­ми­сия за про­ти­во­дейс­т­вие на ко­руп­ци­я­та в пуб­лич­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция и съ­деб­на­та сис­те­ма“, ко­я­то се про­ве­де на 19 и 20 сеп­тем­в­ри в Бо­ро­вец.

Проб­ле­мът е, че още в на­ча­ло­то те­зи струк­ту­ри са съз­да­де­ни „меж­ду не­бе­то и зе­мя­та“, т.е. без да имат ре­ал­на­та си опо­ра в съ­от­ве­тен ясен и рег­ла­мен­ти­ран на­чин за дей­ност­та си, за­я­ви пред жур­на­лис­ти Алек­сан­дър Ка­шъ­мов (вляво), ек­с­перт по про­ек­та. Спо­ред не­го, хо­ра­та, ко­и­то ра­бо­тят в тях, са от­го­вор­ни и да­ват всич­ко от се­бе си, но чес­то пъ­ти без да им е яс­но как­во пра­вят и за­що.

Об­щес­т­ве­ни­те съ­ве­ти в стра­на­та имат раз­ли­чен фор­мат. Ня­къ­де чле­но­ве са са­мо пред­с­та­ви­те­ли на из­пъл­ни­тел­на­та и съ­деб­на­та власт, дру­га­де – НПО, ме­дии, биз­нес, син­ди­ка­ти. Ня­кои раз­г­леж­дат сиг­на­ли за ко­руп­ция, а дру­ги – не. За те­зи, ко­и­то раз­г­леж­дат сиг­на­ли за ко­руп­ция, го­ле­ми­ят въп­рос е как­во се случ­ва, ка­за Ка­шъ­мов и до­пъл­ни, че обик­но­ве­но не се случ­ва ни­що по-раз­лич­но от преп­ра­ща­не на сиг­на­ли­те, тъй ка­то съ­ве­тът не е снаб­ден с ре­ал­на­та за­ко­но­ва власт, за да мо­же да вър­ши раз­с­лед­ва­ния. Той за­я­ви още, че не мо­же да се очак­ва от жур­на­лист, ка­то член на съ­вета, да па­зи в тай­на слу­чай на ко­руп­ция, ко­га­то то­ва е про­фе­си­о­нал­но­то му за­дъл­же­ние. Раз­с­лед­ва­не­то по де­фи­ни­ция се ха­рак­те­ри­зи­ра обик­но­ве­но с то­ва, че до­ка­то прик­лю­чи, е тай­на. Съ­щи­ят въп­рос въз­ник­ва и с чле­но­ве­те на съ­ве­ти­те, ко­и­то имат пред­с­та­ви­те­ли на съ­деб­на­та власт – про­ку­ро­ри, съ­дии. Не е ли кон­ф­ликт на ин­те­ре­си един път да раз­г­леж­дат по­до­бен сиг­нал в съ­ве­та, а след то­ва да се за­ни­ма­ват про­фе­си­о­нал­но по служ­ба, под­чер­та ек­с­пер­тът. Спо­ред не­го то­ва, ко­е­то въз­ник­ва око­ло дей­ност­та на съ­ве­ти­те, са по-ско­ро въп­ро­си и ако има уп­рав­лен­с­ка во­ля на из­пъл­ни­тел­на­та власт, те мо­гат да бъ­дат пре­вър­на­ти в ра­бо­те­щи струк­ту­ри.

Пра­ви­тел­с­т­во­то ра­бо­ти по съз­да­ва­не­то на ан­ти­ко­руп­ци­он­на­та стра­те­гия за след­ва­щия три­го­ди­шен пе­ри­од и ве­ро­ят­но ще бъ­де го­то­ва до на­ча­ло­то на след­ва­ща­та го­ди­на, ка­за Ка­шъ­мов. Той по­со­чи, че част от нея би тряб­ва­ло да бъ­де на­со­че­на към уед­нак­вя­ва­не на фор­ма­ти­те на об­лас­т­ни­те съ­ве­ти и стес­ня­ва­не на фун­к­ци­и­те им до кон­сул­та­тив­ни. То­ва оз­на­ча­ва съ­ве­тът да бъ­де гла­сът на об­щес­т­во­то, кой­то да изис­к­ва от­го­во­ри на ре­ал­ни проб­ле­ми, за­я­ви още ек­с­пер­тът.

Спо­ред Ка­шъ­мов, един от най-го­ле­ми­те проб­ле­ми в стра­на­та, не са­мо в об­ласт­та на ан­ти­ко­руп­ци­я­та, а изоб­що ка­то уп­рав­лен­с­ка кул­ту­ра и ка­то кул­ту­ра на де­мок­ра­ци­я­та, е ли­ни­я­та на про­це­са на взе­ма­не на ре­ше­ния. Тя тряб­ва да е от­до­лу наго­ре, а не об­рат­но­то, под­чер­та той. То­ва мо­же би е ос­нов­на­та де­мар­ка­ция меж­ду ис­тин­с­ка­та де­мок­ра­ция и об­щес­т­во­то, ко­е­то все още вър­ви по пъ­тя на де­мок­ра­ти­зи­ра­не, из­тък­на ек­с­пер­тът.

Ка­шъ­мов за­я­ви още, че Ми­нис­тер­с­т­во­то на дър­жав­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция и ад­ми­нис­т­ра­тив­на­та ре­фор­ма е це­ле­съ­об­раз­но да бъ­де на­пъл­но въз­п­ри­е­то ка­то ми­нис­тер­с­т­во­то, ко­е­то от­го­ва­ря за раз­ви­ва­не­то и об­но­вя­ва­не­то на сред­с­т­ва­та по пре­вен­ция на ко­руп­ци­я­та в рам­ки­те на пуб­лич­на­та ад­ми­нис­т­ра­ция.

Свет­ла­на

Пет­ро­ва

В Ло­веш­ка об­ласт съ­ве­тът е съз­да­ден в на­ча­ло­то на 2002 г., Уч­ре­ден е офи­ци­ал­но от пред­с­та­ви­те­ли на 57 дър­жав­ни ин­с­ти­ту­ции и граж­дан­с­ки ор­га­ни­за­ции. Пред­се­да­тел на съ­ве­та е зам.-об­лас­т­ни­ят уп­ра­ви­тел Илия Ли­лов. Зам.-пред­се­да­те­ли са ше­фът на ОД „По­ли­ция“ ко­ми­сар Мил­ко Ди­мит­ров и на­род­ни­ят пред­с­та­ви­тел от „Ко­а­ли­ция за Бъл­га­рия“ Дон­ка Ми­хай­ло­ва.

В ра­бот­на­та гру­па учас­т­ват Вен­цис­лав Га­тев – Об­лас­т­на ад­ми­нис­т­ра­ция, Иван Пав­лов – ОД „По­ли­ция“, Мин­чо Ка­зан­джи­ев – кмет на Ло­веч, Свет­ла Хрис­то­ва – РИО на МОН, д-р Цве­то­лю­ба Ген­ко­ва – РЦЗ, Со­ня Хрис­то­ва – Об­щи­на Ло­веч, Еми­лия Ца­но­ва – СБЖ, Ва­лен­тин Въл­ков – Ок­ръж­на про­ку­ра­ту­ра, Ел­ка Ан­ге­ло­ва – НАП и инж. Ге­ор­ги Тер­зийс­ки – Д“ОИТ“.

Ин­фор­ма­ци­я­та е от сай­та

на Об­лас­т­на ад­ми­нис­т­ра­ция.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.