7 чудеса в Ловеч

Покритият мост и крепосттаКонникът пред общинатаСтъпала на равно място, там, където преди време минаваха коли.Ловеч е известен като града с Покрития мост на Кольо Фичето – уникален архитектурен и културен  паметник. Построен е през 1872 – 1874 г., днес го виждаме в реставриран вид от 1981 г. Това е безспорен шедьовър на народния безименен гений, доколкото първият вариант е без автор, а чак вторият е на Кольо Фичето.

Но покрай моста има и други любопитни и куриозни неща.(Виж анализа след снимките.)

Например сравнително новата скулптура Конникът пред общината. Поставена е през пролетта на 2007 г. Поради силно изразена мъжественост на коня хората на шега го наричат „мадурският конник“.

Стъпала на равно място е един от куриозите. Сред тях се нарежда и паметник-фактура, близо до пощата. На него пише кой колко пари е дал за Ловеч Рокфест 2006, но не пише кои състави са гостували. А сред тях са „Юрая Хийп“ , „Назарет“, „Слейд“ и други световни известни групи и изпълнители.Паметник-фактураМостът за никъдеМостът за никъде е построен преди 20 години. Той дълги години  водеше направо към

скалите. Днес е по-смислен.

Крепостта Хисаря датира от римско време, днес е реставрирана, осветена и в нея се изнасят спектакли.Паметникът на Апостола е от 1965 г.Паметникът на Апостола е висок 14 м, а фигурата – 9 м. Открит е на 27 май 1965 г. Всяка година на 19 февруари пред него има тържествено поклонение пред подвига на Васил Левски по повод обесването му през 1873 г. Чудото при него е, че от 2002 г излизат публикации, че по статуята има пукнатини, които се разширяват, но мерки не се взимат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Мечокръстът“ на крепостта (меч+ кръст) – социалистически паметник от 1987 г. Хибрид на на две идеи – християнството и борбеността (войната, революцията) – макар че двете нямат много общи неща. При социализма може би бе начин все пак да издигнеш нещо като кръст. Знаменателен знак за времето. Помня, че го монтираха с помощта на хеликоптер.

Виж един фройдистки поглед към Ловеч

Фалоцентричният  свят по дефиниция днес се приема за рожба на социализма, чиято мъжественост в Ловеч се изразява от метонимии като фабричните комини, паметници и най-вече Мечокръстът на крепостта Хисаря. Стомана и гордост, без възможност за близост, въвличане чрез страх и възхита.  Предназначени за служба на култа към вечността/личността,/властта, която обаче винаги се оказва временна.

Утробните, вагинни пространства са помещения като църкви, библиотеки, зали, бившите обществени бани. Но за Ловеч това най-вече е Покритият мост, който в едно есе писателят Златомир Златанов оприличи неслучайно на … манастир. Мостът освен вход/изход за хората е и израз на тяхната временност. Той е жив хронотоп, затова никой не го мисли като паметник. През него тече времето, той се употребява катадневно.

Среща на духовното и телесното. Женското начало е меко, топло и води до творчество и нов смисъл. То е фокусирано върху живота, то е антропологично,  човеко-центрично. Тук сакралността е възможна, вярата е задължителна.

Светът на конструкторите е студен и неподвижен, монументално застрашителен, молещ за промяна (виж графитите в Ловеч). Този свят е лесно разрушим – комини, паметници, високи сгради като Областния съвет, построен в края на социндустриализацията. Това са метафори на налагащото се мъжко начало. Легото на плановостта. Стремежът  към застиналост. Изисква да коленичиш, да поднесеш венци, да произнесеш тържествено слово. Най-високата точка на тази парадигма – паметникът на Апостола.

Най-ниската – „Мостът за никъде“. Това си е чист архитектурен „презерватив“.

Отиваме ли към унисекс?, би попитал д-р Тони Филипов. Да, ако вземем предвид новите стадиони, бензиностанции, молове и маркет- веригите – те са безлични, многофункционални, лишени от  пол,  без всякаква история, предназначени за бързи и лесни радости. Властващата метафора тук е  количката за покупки. С количката дотук, предупреждават на изхода на всеки маркет.

Колички има и в заводите, бензиностанциите, но не и в църквите.

Перверзии като „сцена на водата“, водни огледала, пътуващи фестове, флашмоб и други внезапно появили се смисли остават без материално покритие… След тях няма следи, докато след всеки фалически елемент остава дупка, празно място. Дупките в душата са по-страшни от онези в асфалта.

Но нима всеки паметник не плачи за собственото си събаряне? Най-често това правят новите завоеватели. В Ловеч на мястото на фалическия паметник на Христо Кърпачев днес се издига Храм. Чудесен символ на казаното дотук.

Това състояние на града е несъзнавано, то е скрит духовен ландшафт на фактически свят, извън всякаква планировка и човешка воля. Може би е и обратното – то е така, заради нас…

Смяна на половете е единствената възможна революция, която обаче би разрушила всичко.

Виж и 9 чудеса на социализма:

https://nglas.wordpress.com/2012/05/17/%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b5-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0/

7 коментара към “7 чудеса в Ловеч

  1. Може ли толкова некадърно направена статия да се сложи?
    Поне оправете правописните грешки, че се срамувам в такива моменти че съм от Ловеч.
    Да не говорим, че сайта (блога) е под всякаква критика.

    Харесвам

  2. Защо пропуснахте най-голямото чудо храма на сатаната? Е па това е съвкупост от една камара чудеса. Без да има никаква достатъчно законна документация се осра площад Свобда, финасира се с държавни и общински мангизи, даже до сега два пъти рекетират и Гриша Ганчев. Сметна плата си мълчи, прокуратури си мълчаст, Администативни съдилищя си мълчат, …. От МРРБ даже получих и това:
    ******************************************
    Уважаеми г-н Христов,

    В Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са получени Вашите любезни писма, по електронната поща, за което Ви благодарим.

    Разбирайки Вашите твърдения и искания и на основание чл. 114, ал. 2 и ал. 7 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), Ви уведомяваме, както следва:

    Дейността на “Инспекторат” на МРРБ се основава на действащата нормативна уредба и изискванията на чл. 16 от Устройствения правилник на министерството. “Инспекторат” осигурява изпълнението на контролните функции на министъра върху дейността на министерството, неговите териториални звена и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити.

    В тази връзка, ние приемаме и толерираме предложения, сигнали и запитвания, касаещи дейността на министерството. С готовност разглеждаме сигнали, произтичащи от действие или бездействие на държавни служители или на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на РРБ и са в нашата компетентност.

    За съжаление повдигнатите от Вас въпроси не са от такъв характер. Министерството няма прерогативи и не упражнява административни права пред общинските администрации.

    Вашите сигнали за нередности и корупция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да изпращате и на адрес: София 1202, ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 17-19, на е-mail: inspektorat@mrrb.government.bg и anticorr@mrrb.government.bg, както и на факс 9405 370. Сигнали за корупция се приемат и на зелен телефон с номер 080011918. Той се набира без код за София от цялата страна и за гражданите обажданията са безплатни. Обажданията се записват автоматично.

    Сигнали за корупция могат да бъдат подавани и лично в приемното време на специализираното звено “Инспекторат” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството: всеки вторник и четвъртък от 9:15 до 11:15 ч. и от 14:00 до 16:00 ч.

    За улесняване на гражданите, срещите ще стават след предварително записване на тел. 9405 425.

    Един ден преди насрочения час, срещата трябва да бъде потвърдена на тел. 9405 425.

    Благодарим Ви още веднъж за електронното писмо.
    ***********************************************
    Уважаеми г-н Христов,

    Новостроящият се катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” е най-новия катедрален храм в историята на Ловчанската епархия. Храмът в момента е и един от най-мащабните духовни и архитектурни проекти. Катедралата “Св. св. Кирил и Методий” се строи върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч. С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот.

    Много уважаеми г-н Христов,

    ако желаете да подпомогнете според възможностите си завършването на катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч, можете да се обръщате с предложения на адрес:

    Ловчанска св. митрополия:

    ул. “Черковна” № 12, гр. Ловеч – 5500

    Ловчански митрополит: тел./факс 068 60 10 11

    Секретар: тел. 068 63 28 15

    Е-мейл: lovchanska_eparhia@abv.bg

    С уважение:

    Инспекторат
    *********************************************

    Уважаеми г-н Христов,

    Съгласно чл. 223 от Закон за устройство на територията, общинските органи са местни органи по градо/устройство, архитектура, благоустройство, кадастър и строителство. Общинските администрации осъществяват контрол по прилагане на устройствените планове, одобрените инвестиционни проекти, разрешенията за строеж, определените строителни линии и нива, както и по спазването на действащите нормативни актове за устройство на територията.

    С уважение

    Инспекторат на МРРБ

    Liked by 1 person

  3. Dobur den , abe pro4etoh internet stranicata vi i kato popadnah na sektora „7 CHUDESA NA LOVECH “ i umrial ot sram 4e sam ot Lovech , vie se izlagate , tova go 4ete ciala Bulgaria , tolkova li niama kakvo da slojite tam 4e ste mi slojili stapalata pred obshtinata i kamaka koi dal pari………niamam dumi , za tova shte kazvat 4e sme seliani …..ami kade zabravihte 4e zooparka ni e vtori po gplemina sled sofiiiskiat >? ili aleata bash bunar , ili starinniat kvartal varosha , i dori unikalniat stadion na litex ????????? abe vie napravo me ubihte……niamam dumi !

    Харесвам

  4. Забравихте за паметника „Хуя“ срещу Виенската. Доколкото знам той трябва да символизира ракета в чест на космонавта Георги Иванов, който е от Ловеч (за тези които не знаят), ама местните си му викаме „Хуя“. Много ми харесва с приятелите като се разбираме къде да се чакаме, ами на „Хуя“. 😉 Трябва някой и едан пу…ка да направи и тогава може да си преместиме срещите там. 😉

    Харесвам

  5. Няма да коментирам самата статия като стил и съдържание, но все пак – не крадете от Габровци – те наистина имат седем чудеса с които е известен града им ! И там са „Паметник в реката“, „Космос на Земята“, „Кораб във гората“, „Дърво сред пътя“, „Стъпала на равно“ . . .
    Бъдете оригинални !

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.