Кой се вози във влакчето към местните избори в Ловешко?

 

 

 

 

 

 

 

 

Има едно прословуто „атракционно влакче“ в Ловеч, което пренареди кандидатите за кмет в БСП. Интересно е днес кой се вози в истинското влакче към местните избори в Ловешко, които са на 27 октомври?

Някои имена за Ловеч вече са ясни – това са Корнелия Маринова от ГЕРБ срещу Радина Банкова – покрепена от БСП, готвят се още Кирил Гумнеров, Виктор Стойчев и т.н, редицата стига чак до Боби Баничката.

В Троян битката ще е между сегашният кмет Донка Михайлова (БСП) и Иван Миховски (ГЕРБ), в Тетевен между сегашния кмет д-р Мадлена Бояджиева (ГЕРБ) и бившия кмет Милен Ганев (ДПС?), в Луковит Иван Грънчаров (ГЕРБ) срещу някой от БСП и т.н.

Но не по-малко интересно е кой как изпадна от изборното влакче? Знаменателно е, че точно на 3 септември – ден, в който БСП обявява своите кандидат-кметове за страната, бившият червен кмет Минчо Казанджиев (2003-2015) влезе в поредното заседание на специализирания съд. Ето как аферата с влакчето елиминира от надпреварата една от „гордостите на БСП“ в Ловеч. И дори да е включен чак на четвърто място в листата на кандидат-съветниците на БСП, той по-скоро тежи, отколкото да тика към успеха.

Защото Минчо Казанджиев е подсъдим заради обществена поръчка за доставка на известното атракционно влакче за 360 000 лева. В края на 2016 г. Община Ловеч бе принудена да върне над 300 000 лева по проекта, след като получи финансова корекция заради нарушенията по поръчката с влакчето. Още тогава настоящият кмет Корнелия Маринова обяви, че докладът от Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратен в прокуратурата.

Обвинението срещу Минчо Казанджиев е за безстопанственост, защото не положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Приел е влакче, без да е извършил проверка на качеството на доставената поръчка и не е подписал констативен протокол. От това според прокуратурата са последвали щети за общината за 210 034,52 лв., представляващи разликата между заплатената сума от 359 732,55 лева и реалната стойност на влакчето, която била 149 698,03 лв.

Припомням това, защото неговите привърженици се преструват, че това е нещо маловажно.

Не е! Никак!

Дори Казанджиев да бъде оправдан или пък осъден условно, самият факт за скандалния проект с влакчето хвърля сянка върху цялата партия. И като става дума за БСП в Ловеч, проекто-листата им издава един стряскащ, но закономерен факт.

За 20 години червено управление в Ловеч  – това са 12 години на Минчо Казанджиев + осем години на Пламен Еврев (1995 – 2003 г.), партията се е „обезвождила“.

Нямат хора!

Единият е в съда, другият се провиква „овчарски“ от парламента, третият директно и конкретно гледа овце. Та чак се наложи да се търсят хора отвън партията, каквато е бизнесдамата Радина Банкова, собственик на „Крис Фешън“. Човек,  подкрепен от БСП. Няма никакво съмнение, че това е доста плитка „застраховка“ за очаквания провал в Ловеч. Тъй като съревнованието между Корнелия Маринова и Радина Банкова е с предварително ясен резултат.

Да видим как изпаднаха другите кандидат-кметове в ГЕРБ. Ами то нямаше кой знае какви. Кандидатурата на Корнелия Маринова е  безалтернативна, според добре запознати. Каквито и „Радини вълнения“ срещу нея да има в социалните мрежи, те са капка в морето.

В тази посока на мисълта най-смехотворното творение, което съм срещал в журналистическата си практика, е анкетата във ФБ с въпрос „Изпитвате  ли непоносимост към текущияТ кмет?“ (правописът  е според оригинала).

Впрочем,  анкетата е  дело на един провален бивш директор на общинска фирма, който си е въобразил, че „вдига и сваля“ кметове. Евентуалните вътрешно партийни съперници на Корнелия Маринова, като Георги Терзийски и други, вече тичат по други писти.

Павел Ненов

2 коментара към “Кой се вози във влакчето към местните избори в Ловешко?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.