В Ловеч близо 300 културни събития от началото на годината

 

 

 

 

 

 

 

Изключително богат е културният афиш на Община Ловеч. Близо 300 събития от началото на 2019 година до септември присъстват в програмата на културните институции на Ловеч. Голямата част от тях са включени в културния календар на общината, но има и много други събития, продуцирани от Драматичен театър Ловеч, в Зоопарка, Клуб на дейците на културата, в читалищата, инициативи на доброволци към различните НПО. На практика в някои вечери в Ловеч се случват по четири –пет събития, което поставя аудиторията пред сложен избор.
Такава е датата 19

септември т.г., пълна е със събития, което наложи да се премести едно гостуване на актьора Ицхак Финци на 18 септември. В септемврийския културен афиш на Община Ловеч засега могат да се преброят 26 събития.
Най-масово посещавани от гражданите са традиционните празници на Ловеч – Богоявления, Цветница, Люлякови музикални вечери, Варошлийските вечери, „Хоро под Стратеш“, Националният фолклорен събор „Ритъмът на България“ и много други празници.
Традиционно любими на ловчалии са патриотичните събития, посветени на Васил Левски, на националния празник Трети март и на другите официални празници. Особено тържествен е Денят на Ловеч – 11 май.
Многолюдно бе честването в Ловеч на 40-годишнината от полета на първия български космонавт – Георги Иванов, което с множество изяви стана на 10 и 11 април. За първи път в Ловеч се проведе и Фестивал на духовите оркестри „Камен Луков“, на 4 и 5 май.
Залата на Драматичния театър няколко пъти не успя да събере всички желаещи да гледат дадено представление. Ловешката постановка „Испанска афера“ с Калин Врачански и Николета Малчева имаше голям успех. При много голям зрителски интерес преминаха двете гостувания на „Комиците“, на комедиите „Жена ми се казва Борис“ и „Горката Франция“. Сериозни постижения има в постановките на местния състав – „Божан, Петър и Павел“ по „Гераците“ от Елин Пелин, „Космически съобщения“, в много детски представления. Тази есен институцията ще отбележи 50-годишен юбилей. Предстоят няколко премиери, най-близките са на „Майстори“ от Рачо Стоянов и „Ако няма хубост…“ по Николай Хайтов.
Тази година беше отбелязан 55-годишният юбилей на Художествената галерия Ловеч с издаването на подробен каталог и голяма изложба от фонда.
Ловешкият зоопарк също има свои събития за деца и възрастни, гостуват исторически възстановки, средновековни лагери, детски празници.
Проведе се кинофестивалът „Филмирай 2“ (от 9 до 11 юли), чийто гост бе легендарният актьор Ицхак Финци. Имаше програма на „София филм фест“ със седем филма, на „Пътуващото кино на БНТ1“ с филма „Кецове“ и други.
Не без значение за културата е, че градът беше основна локация през месец май за снимките на новия български филм „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов.
След като наскоро завърши ремонтът на пл. „Тодор Кирков“, откритата сцена там отново оживя. С голям успех премина гостуването на „Тримата тенори“, а на 2 септември ще гледаме танцов състав от Черна гора. На 22 септември на същата сцена ще изнесат концерт рок-групата Б.Т.Р. по повод 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
Тези и много още културни събития предстоят. И тук не отчитат събитията от богатия спортен календар, календарът на селските читалища, лични инициативи на поети с китари, писатели и художници по разни къщи за гости и кафенета.
Община Ловеч, пресцентър
30.08.2019 г.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.