Моделклуб – Ловеч завоюва 47 отличия, 20 златни, 22 сребърни и 5 бронзови.

viber_изображение_2022-12-20_16-22-15-317След дългите ограничения най-сетне дойде сезон, изпълнен с надпревари. Сезонът бе изпълнен с тренировки, надпревари, успехи и малко разочарования. В общо двадесет състезания участваха спортистите от Моделклуб – Ловеч през 2022 г. Завоюва общо 47 отличия, от които 20 златни, 22 сребърни и 5 бронзови.viber_изображение_2022-12-20_16-23-20-484
В крайното класиране за Световната купа свободно летящи модели гордост е Божидар Дочев с първо място в категория F1P. В категория F1Q м.с.инж. Генко Петров е девети, в категория F1A Виктория Пейкова се класира на 11 място при юношите, а Даниел Пейков на 25-то.
viber_изображение_2022-12-20_16-17-57-851Сезонът започна с важно за децата състезание на 14-15 май – Национални ученически състезания по авио- и ракетомоделизъм. Двудневна надпревара бе на полигона края с. Вълчитрън със свободно летящите авиомодели през първия ден и кордови модели на площадката зад спортната зала в Ловеч през втория. На класиралите се на първите места юноши Министерството на образованието и науката отпусна целогодишна спортна стипендия, поради което надпреварата беше още по-оспорвана.viber_изображение_2022-12-20_16-21-15-720
Отборът на Моделклуб – Ловеч, бе представен от Виктория Пейкова и Божидар Дочев – възпитаници на ПМГ-Ловеч и Евген Кандиболотский от ПГМЕТ-Ловеч.
В категория F1A (планери) Виктория Пейкова извоюва първото място и златен медал, а при гуменомоторните модели, F1B- сребърен медал. В категория F1P (модели с двигател с вътрешно горене с обем 1см3) представителите на ловешкия отбор бяха безапелационни -първо място за Божидар Дочев и трето за Евген Кандиболотский. Последният участва и при акробатичните модели, с което допринесе за отборното първо място при юношите. При скоростните модели Божидар Дочев постигна скорост 168 км/ч и заслужи златен медал.
За първите си места Виктория Пейкова и Божидар Дочев бяха удостоени с целогодишна спортна стипендия.
Във възрастовата група до VII клас завоюваха второ отборно място благодарение на доброто класиране на Даниел Пейков с първо място в категория F1H и второ в P30. Павел Николов е с две втори места на тренкорд кордов акробат, както и на Никола Филипов с девето място в клас HLG.
През месец юни имаше две важни състезания. От 3-ти до 5-ти юни в гр. Визе, Турция, се проведе кръг от световната купа за свободно летящи модели. Там отлично се представиха Виктория Пейкова с първо място в категория F1H и две втори в F1A, F1B, и Даниел Пейков с първо място в F1A и второ в F1H.
На 18-19 юни Моделклуб – Ловеч с помощта на Община Ловеч организира Национален турнир купа „Ловеч F5J“ за радиоуправляеми електропланери, в която участваха над тридесет спортисти от цялата страна. Състезателите от Ловеч Ивайло Иванов и Величко Пейков успяха да се класират за финалните стартове и се класираха на четвърто и пето място в крайното класиране.
През юли се проведе само едно състезание, но затова пък най-важното за нас и за Българската федерация по Авиомоделизъм. България беше домакин на най-голямото събитие за свободно летящи модели – Световното първенство за юноши. Домакин беше Община Пордим и Кметство Вълчитрън, а летището – нашата тренировъчна площадка до с. Вълчитрън. Предшестващо Световното първенство се проведе състезание за купа България, етап от Световната купа, в която взеха участие състезатели от 14 държави. Представянето на състезателите от Ловеч бе повече от отлично – пет купи.
Даниел Пейков е с първо място в категория F1H, Божидар Дочев – първо място в F1P, Генко Петров – второ място в F1Q, Виктория Пейкова – второ място в F1H и Венцислав Минев трето място в F1Q.
Световното първенство се проведе от 25-ти до 31-ви юли. В Националния отбор на България участваха трима спортисти от Моделклуб – Ловеч. Малко късмет не достигна на нашите юноши. Въпреки това сме горди с постигнатото от тях – Виктория Пейкова остана осма при девойките, Божидар Дочев се класира на шесто място а Даниел Пейков, един от най-малките участници се класира 45-ти.

През август продължиха международните участия. В периода 7-11 август в гр. Туда, Румъния, се проведоха Световна купа F1E и Европейско първенство за юноши F1E (модели с променящи посоката си в полет чрез магнитните полюси на Земята). Сравнително нов клас за България, но с десетилетни традиции в други държави.
Въпреки краткия ни опит Националният отбор при юношите бе изцяло от членове на Моделклуб-Ловеч: Виктория Пейкова, Даниел Пейков, Божидар Дочев и Евген Каниболотский.
Веднага след състезанията в Румъния се пренесохме в гр. Прилеп, Северна Македония, за пореден етап от Световната купа свободно летящи модели. Представянето на ловешките моделисти беше на ниво. Виктория Пейкова – първо място – F1H. Генко Петров – първо място – F1Q. Даниел Пейков – трето място – F1H.
Септември беше изпълнен със състезания, отново етапи от Световната купа, както и национални първенства.
На 10 септември в с. Вълчитрън се проведе Купа ,,Приста“, етап от Световната купа за свободно летящи модели. И петимата участници от Моделклуб-Ловеч приключиха състезанието с отличия:
– Виктория Пейкова – първо място F1H; второ място F1A и второ място F1P за юноши.
– Божидар Дочев – първо място F1P- юноши
– Даниел Пейков – второ място F1H- юноши
– Генко Петров – първо място F1Q
– Венцислав Минев – второ място F1Q
На 11 септември отново в с. Вълчитрън се проведе Националното първенство за свободно летящи модели – мъже и юноши. Най-много отличия завоюваха нашите състезатели:
– Виктория Пейкова – Национален шампион за юноши клас F1H и второ място в F1A
– Божидар Дочев – Национален шампион за юноши клас F1P
– Генко Петров – Национален шампион в клас F1Q и второ място в F1B
– Даниел Пейков – второ място F1P, второ място в F1H и трето място в F1A за юноши
– Величко Пейков – второ място в клас F1Q
– Гечко Гечев – трето място в клас F1C
След Националното първенство за мъже и юноши на 17-18 септември последва Националното първенство за деца. Поради ред обективни и субективни причини Моделклуб-Ловеч участва с един състезател, но с големи заложби. Даниел Пейков стана Национален шампион в двата клас, в които участва. Свободно летящи планери F1H и модели с ластичен мотор с разпереност на крилете до 70 см – P30.
Сезонът приключи с участие в кръг от Световната купа свободно летящи модели (мъже и юноши) отново в гр. Прилеп – Северна Македония, където ловешките спортисти се представиха отлично спечелвайки общо седем призови места. При юношите в категория F1H безупречни бяха Даниел Пейков и Виктория Пейкова – съответно първо и второ място. Виктория прибави още два трофея за първо място в F1A и трето място в F1B. Божидар Дочев – първо място и трета Световна купа за сезона в категория F1P. При мъжете категория в клас F1Q – Генко Петров също първо място и трета Световна купа за сезона.
С това състезание Моделклуб-Ловеч приключи успешния си сезон.

м.с. инж. Генко Петров, представител на Моделклуб – Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.