Кметът на Ловеч обясни за рушаща се сграда във Вароша

По повод рушаща се сграда в Ловеч кметът Корнелия Маринова излезе със съобщение във Фейсбук. Ето какво се казва в него:
Уважаеми приятели, по повод подаден нов сигнал в Община Ловеч за опасна рушаща се сграда на ул. „Мишева“ № 11 в кв. „Вароша“, както и по повод изразена тревога в социалните мрежи, давам тук някои обяснения.
1. Сградата, паметник на културното наследство, е частна собственост и всеки ремонт се прави с разрешение и по проект, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).


2. Община Ловеч последователно е сигнализирала НИНКН през 2009 г., през 2014 г. и в края на 2018 г. за проблема. Писмата са изпратени и до собствениците с предупреждение да вземат мерки, и до гражданите, подали сигнала. Собствениците са изготвили проект, който обаче не е съгласуван с НИНКН. Затова общината го е върнала със съответните забележки.
3. Поради сериозността на проблема Община Ловеч ще покани отново арх. Милен Маринов от НИНКН да се направят предписания за нови неотложни мерки. Без представител на НИНКН Община Ловеч няма право да се намесва в обекта.
4. В рамките на своите пълномощия Община Ловеч е поставила предупредителни ленти за опасната сграда и ще продължи да наблюдава състоянието й.
Споделяме тревогата на живеещите наблизо граждани и предприемаме действия съобразно нашите правомощия. Не всички действия са видими от улицата, но законите трябва да се спазват от всички, включително от общината.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.