Изнесоха чудотворната икона на Богородица Троеручица в Троянския манастир

Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир на 15 август, съобщи БТА. По традиция на храмовия празник на Светата обител „Успение Богородично“ бе и патриарх Неофит, който оглави тържествената литургия в съслужение с други духовници.


„Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Прекланяме се пред нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединяваме към ангелското войнство и апостолския лик, за да станем свидетели заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение. Тук, пред чудотворната нейна икона „Троеручица“, където са отправяни и продължават да се отправят топли молитви за небесното й застъпничество, отправяме и ние нашите моления и благодарения към нея и към нейния божествен Син и наш Бог, да благоволят и всякога да бдят над православния ни народ и над цялата света Православна църква, да ни предпазват от всяко зло обстоятелство и да насочват стъпките ни по верния път на даруваното ни от Христа Господа спасение“, заяви в словото си в манастирския храм Негово Светейшество Неофит.
Той пожела Света Богородица да закриля тази, посветена на нея, благословена света обител и всеки, който с вяра и с упование в Божието човеколюбие и милост пристъпва към нейния свят образ и благоговейно я почита. „По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и пази всички нас, и да ни дарува Своето вечно спасение“, добави патриарх Неофит.
По традиция чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица беше изнесена от манастира и с литийно шествие пренесена до параклиса на място, където е извършила първото си чудо.
Там беше отслужен водосвет, след което вярващите отново се помолиха пред чудотворната й сила. На празника присъстваха и много официални лица, сред които и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, видя НГ. С храмовия празник на Троянския манастир започва и традиционният панаир на занаятите в село Орешак, който продължава до неделя.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.