Привличат инвеститори в Ловеч с форум и меморандум с ДП“Индустриални зони”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова направи обръщение към общинските съветници в началото на деветото заседание на Общинския съвет, което се провежда днес, 31.03.2016 г. от 10 часа. Тя обяви намерението на Община Ловеч да организира инвеститорски форум с участие на държавни агенции, икономисти, инвестиционни посредници, търговски аташета и смесени търговски камари.

Това ще стане в рамките на първата половина на тази година с подкрепата на Министерството на икономиката.
Съвместно с ръководството на Държавно предприятие “Индустриални зони” е изработен Меморандум за разбирателство, който ще бъде предложен за гласуване на следващото заседание.
Следва обръщението на кмета Корнелия Маринова:

Уважаеми дами и господа общински съветници,
Обръщам се към вас с убеждението, че всички вие сте тук, водени най-вече от желанието да работите за благото и за интересите на любимия ни Ловеч и ловчалии. Всички сте запознати със състоянието на нашата община, която все по-често попада на водещи места… в негативните класации. Тя е сред водещите по най-нисък прираст на населението – само Смолян ни оспорва “водачеството” по тази линия; по най-нисък процент на заетост на населението и е сред първенците по най-бавен темп на нарастване на приходите. Когато се спомене Ловеч, икономистите не казват нищо за прекрасната ни природа, мекия климат, удобното разположение, историческите ценности и хубавите училища. Когато те говорят за Ловеч, най-често споменаваните думи са обезлюдяване, демографска криза, безработица, обедняване.
Не сме единствената българска община, изпадала в криза. Пред очите ни и други са удряли дъното, и са успявали да се изправят. Преди петнайсетина години пловдивчани говореха, че Пловдив умира. Днес общината е сред най-богатите и процъфтяващи в страната и ще бъде Европейска столица на културата. Защо? Защото успя да привлече инвеститори, които плащат добри заплати, данъци, такси.
Ние през последните години правехме обратното – приучихме инвеститорите да заобикалят община Ловеч. Защо и как го постигнахме – не е сега мястото и времето да го обсъждаме. Резултатите са ясни и потресаващи – към момента относителният дял на предприятията с до 9 заети лица е 91.3% с тенденция към нарастване; относителният дял на предприятията с 50 – 250 заети е само 1.3% с тенденция към спад, а процентът на предприятия с над 250 заети е 0.2% също с тенденция към спад. Общопризната истина е, че малък и семеен бизнес може да вирее само там, където има успешен голям бизнес, създаващ покрай себе си пряко или косвено свързани работни места. Ако не успеем да привлечем тук по-големи бизнес начинания, опасявам се, че много от тези, ангажирани в малкия и семеен бизнес, също ще се влеят в армията ни от безработни.
По тази причина, се свързах с Агенцията по инвестициите в България и се обърнах към тях с молба да ни помогнат в изработването на Наредба, с която общината ще може да връчва инвеститорски сертификати клас В при определени условия. Основните ползи за носителите на подобен сертификат е преференциалното и в съкратени срокове административно обслужване. Убедена съм, че общинската администрация ще намери начин да работи още по-бързо, ако това ще привлече бизнеса в Ловеч. Тази наредба ще е готова в близките дни и ще я предоставим за обсъждане, тъй като ще предложа на Общинския съвет да я гласува още на следващото ни заседание.
Свързах се и с ръководството на Държавно предприятие “Индустриални зони” и заедно разработихме Меморандум за разбирателство, който също ще предоставя на вашето внимание с цел подписването му да бъде гласувано на следващото ни заседание. От момента, когато подпишем този Меморандум, “Индустриални зони” ще се превърне в наш посланик пред всеки новодошъл в страната чужд инвеститор.
И накрая, но не на последно място, ще ви предложа още в рамките на първата половина на тази година да организираме в Ловеч инвеститорски форум, на който да поканим държавни агенции, икономисти, инвестиционни посредници, търговски аташета и смесени търговски камари. Целта ще бъде да се презентираме пред света като регион, отворен за инвестиции и предлагащ възможно по-добри условия. Всички, с които съм говорила по въпроса – министрите Томислав Дончев и Божидар Лукарски, водещи икономисти, както и засега ръководството на Българо-немската търговска камара, изразяват ентусиазъм и желание за подкрепа, така че мога с увереност да кажа, че няма да сме сами в усилията си да възродим икономиката на общината.
Изредих пред вас три основни теми за обсъждане на следващото събрание на Общинския съвет и се надявам, че всички сериозно ще подходите към предложените за гласуване документи.
Благодаря за вниманието.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.