Бриго Аспарухов манипулира Вчера(шното) в Езиковата гимназия в Ловеч

 

v4era 1988Съпругата на режисьора Иван Андонов – Люба Маричкова, забрани на Нова телевизия да ползва кадри от филма „Вчера“ (1988) във връзка с интервю с Бриго Аспарухов. Това съобщи в ефир журналистът Мария Йотова, но без да споменава имената. „Този филм е замислен като бунтарски, а сега се оказва, че е за човек от комунистическото разузнаване“, е написала в отказа си съпругата, известна с демократичните си възгледи.


Правата върху лентата, вдъхновена от случки в ловешката Немска гимназия, се държат от вдовицата на режисьора, сестра на Кирил Маричков, който пък написа песните в хитовия филм.
Нова телевизия гостува в Ловеч и популяризира факта, че бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов е първообразът на един от главните герои от любимия филм на поколения българи – „Вчера” на режисьора Иван Андонов. Бриго Аспарухов твърди, че е автор на истинската клетва, случила се в Ловешката езикова гимназия, за която разказва лентата, създадена по романа на Владо Даверов. Авторът също бил един от положилите „клетвата” на тогавашните съученици и приятели.
Самият Владо Даверов е писал, че Бастилията е „люпилня на шпиони“, което за социализма си беше нещо подразбиращо се. Журналистът Мария Йотова обаче греши в друго – съпругата на режисьора забранява не по „идеологически причини“, а по морални. И е права, защото в интервюто са изречени куп спорни истини. Разказът на бившия шеф на разузнаване Бригадир Аспарухов е емоционален (ръкува се с едно дърво!), но на практика той срива конфликтите и заличава бунтарския патос на филма. В крайна сметка дава своя, противоположна оптика на филмовата история.
„Вчера“ е филм срещу системата, която се олицетворява и днес от хора като Бриго Аспарухов. Все едно да твърдиш, че „Под игото“ разказва за благоденствието на хаджи Марковото семейство, а не за робството под османската империя.
„Не са ни мачкали, не са ни подстригвали, не са забранявали песни, тук имаше свобода, другото е мит“, твърди днес генералът. Така той директно подменя истината за Бастилията. Известен факт е, че ученици от Езиковата са били вербувани от ДС – например Стефан Йосифов Гецов е роден 1956 г. и вербуван 1975 г.. Виж тук:
https://nglas.wordpress.com/2015/02/04/%D0%B4-%D1%80-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0/
Привърженикът на БСП Бриго Аспарухов не знаел такива неща. „Такива бяха времената“ е обичайното обяснение на комунистите. И вчера, и днес.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.