Спасители чули викове, продължава издирване на трима изгубили се под връх Ботев

Botev

Спасители чули викове в планината, вероятно са на изчезналите, така че има голяма вероятност да бъдат открити загубилите се трима младежи под връх Ботев, съобщиха в неделя към 15 часа от Планинската спасителна служба в Троян. 18 души са на терен, имаме готовност да излязат още хора, допълниха от балканския град.

 

В събота вечерта трима младежи от Стара Загора се загубиха в района на връх Ботев, съобщи агенция „Фокус“. Те тръгнали към върха , но заради слаба подготовка се загубили.

Внеделя към 8 часа сутринта изгубените в Стара планина младежи са успели да се свържат със спасителните екипи от Сопот. Казали, че са добре и са пренощували в пещера. Нов контакт с тях не може да бъде осъществен вероятно защото са се изтощили батериите на телефонните им апарати.

Спасители от Априлци, които били наблизо по друга работа, веднага са се включили. В издирването участват още групи от Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив. Има готовност да се включат още осем планински спасители от Троян и други четирима от Пловдив.

Случаят е поредно доказателство, че в планината трябва да се излиза добре подготвен и екипиран. От жизнено значение се оказват мобилните телефони, припомнят от ПСП – Троян.

Съветите на опитния планинар:

Това е доста опасно място. До върха има черен път. Стълбова и лентова маркировка от х.Рай. Има пътеки и черни пътища от север. Има и едно малко „селце“ на самия връх с постоянно-живеещи метереолози, служители на ретранслаторите, РВД, че и военни. И въпреки всичко в района на вр.Ботев постоянно се губят хора. Има и жертви.

Причините са, че това е най-високото място на Стара Планина. От юг е Южния Джендем, от север е Северния Джендем. Това може би са най-непристъпните места в Стара Планина. Времето в района на вр. Ботев е изключително променливо, като от 25 С+ до задухването на ураганен сибирски вятър и падане на температурите до -5 С може да има не повече от 25-30 минути. Често падат непрогледни мъгли. Затова района не трябва да се подценява. Това, че може да се стигне върха по черния път, не означава, че може да тръгне от Карлово по пряката пътека без екипировка и елементарни познания за планината.

Между другото, сега е точно времето, когато Стара планина е взела най-много жертви сред туристите. Средата и края на май, времето е много нестабилно. Често над 2000 метра пада сняг, като има случаи на обилни снеговалежи, почти винаги със жертви сред неподготвени туристи.

Точно под Ботев ми е отказвал и GPS-a. Може би поради силния векторен лъч на някой от ретранслаторите.

Под Ботев загина и един много добър мой приятел алпинист, катерил доста по-опасни места. Затова, ако някой има намерение да качва върха независимо от коя страна, трябва да е психически и физически подготвен и да не подценява времето.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.