Трима агенти на комунистическите служби са шефове на училища в област Ловеч

KomdosТрима са агенти на комунистическите служби, които са заели директорски постове в училищата в областта, оповести в сряда комисията по досиетата. Четвърти само минал оттук, работейки за ДС.
Владимир Георгиев Алексиев (роден 1949 г.) е заместник-директор (помощник-директор) на СОУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч. Вербувал го служител о. р. Йошо Симеонов Монов през 1982 г. Сътрудничи на МВР-Ловеч-ДС по линия на шесто управление като секретен сътрудник агент с псевдоним Станчев. Досието му е унищожено, снет от действащия оперативен отчет през 1989 г. Известен е като треньор по хандбал в Ловеч.Вербуването му най-вероятно е станало покрай пътуванията му зад граница като спортист преди 1989 г., споделиха негови познати.
Родената в Оряхово Камелия Ангелова Джонева (1967 г.) е вербувана от служител ст. лейт. Калин Александров Младенов през 1986 г. Сътрудничеството на ОУ на МВР – Враца – ДС-Козлодуй по линия на четвърто управление като агент Мария. Тя е била до преди година заместник-директор (помощник-
директор) на Средно общообразователно училище „Бачо Киро“ – Летница, област Ловеч. Камелия е съпруга на кмета на Летница Красимир Джонев, научи НГ.
Хасан Ахмед Караали, директор на училището в село Малиново (роден 1954 г.) вече е известен като агент Николай от изборните му участия.
Още един агент на ДС има в българските училища, който е имал работа в Ловешко. Това е Явор Иванов Димитров (1964 г.) от Никопол. Сътрудничи на ОУ на МВР-Ловеч-ДС- като секретен сътрудник агент Боян.
Общо 117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са били сътрудници на Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. Комисията по досиетата обяви проверката на директорите и заместник-директорите на училища по Закона за народната просвета с решение №2-259 от 20 ноември 2013 г.
Проверени са 7937 лица, които са заемали или заемат постове директори или зам.-директори средни училища в периода 2004-2013 г.

В 22 областни града има най-малко един зам.-директор или директор на училище, който е с агентурно минало. След сътрудниците преобладават агентите. Най-много са директори и зам.-директори с досиета в София – 14 и Пловдив – 7. С по 3-ма агенти са областните градове Велико Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич. 24 от обявените сътрудници са жени, останалите 93 – мъже.
Най-младият сътрудник е 46-годишният Стефан Радионов (1967) – директор на Основно училище „Иван Вазов“ – Чакаларово, агент „ДЕЯН” на Областно управление на МВР-ДС Кърджали по линия на Първо главно управление на ДС от 1986 г.
Най-възрастният сътрудник е 73-годишният щатен служител на Шесто управление на ДС Кръстьо Муховски (1940), който е работил в идеологическото управление на ДС от 1974 г. и има школа в КГБ.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.