В Ловеч ще отбележат 28 септември – Ден на правото да знам, с две инициативи

Ловеч ще отбележи 28 септември – Ден на правото да знам, с две инициативи, съобщиха от партийната централа на ГЕРБ. На 28 септември по покана на областния координатор Николай Нанков в града ще бъде евродепутатът от ЕНП Мария Габриел, а от 26 септември в офиса на партията в кв. Вароша в определени дни от 17.30 до 18.30 ч. ще се предлагат безплатни правни съвети. Те ще се предоставят от младите юристи Ана Николова и Валентина Недялкова, които ще отделят от личното си време, за да оказват съдействие и дават информация за способите за защита на нарушените ни граждански права или при нужда от юридическа помощ. Желаещите да се възползват от възможността могат да се записват на тел. 603 733.

Ана Николова и Валентина Недялкова са със завършено юридическо образование и придобита юридическа правоспособност, притежават необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на професията. Срещите ще протичат при пълна конфиденциалност.

Всички ние в един или друг етап от живота се изправяме пред необходимостта от защита на конституционно гарантираните ни права и свободи. Държавата ни гарантира правов ред, но ние трябва да сме отговорни и да познаваме начините за защита. Понякога да получим съвет как да постъпим в една или друга ситуация е достатъчно, за да вземем правилно решение и да се насочим към правилното поведение при разрешаването на един или друг казус. Много често хората не знаят откъде да тръгнат или пък имат нереални очаквания. В това виждаме и нашата роля – да дадем съвет как е най-добре да се постъпи и какви могат да бъдат последствията от една или друга наша постъпка, коментираха младите юристи, които ще консултират гражданите при максимална защита на техните правата и интереси в различни ситуации – при развод, при сключване на брачен договор, за да ни бъдат предоставени родителските права над детето, при трудови спорове, при уреждане на имуществени въпроси, при сключване на нотариална сделка, при пътно-транспортни произшествия и други случаи.

28 септември е определен за Международен ден на правото да знам през 2002 г., като решението е взето в София на Международна среща на застъпниците на свободата на информацията. Идеята е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации и медии да упражняват правото си да търсят информация, да се образоват за правата си като Европейски граждани. Да имаме правна култура е важно за нас като европейски граждани, важно за нас като хора, които всеки ден се сблъскваме с различни казуси, важно, за да се чувстваме спокойни в ежедневието си, мотивираха инициативата си младите юристи.

На 28 септемри Програма Достъп до Информация, неправителствената организация, която се грижи за достъпа до информация у нас, ще проведе в София Десетата церемония по връчване на своите награди. Те са за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Досега носители на отличия на ПДИ в Ловешка област са журналистът Цветан С. Тодоров  (Награда „Координатор на ПДИ за 2008) и общественикът Данчо Заверджиев (грамота  за принос в областта на свободата на информация 2010) .

 Номинациите вижте на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations_bg.php.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.