Гласувайте, но и бдете! – анализ на Венцислав Йотов

С право мнозина наблюдатели очакват ниска активност на предстоящия вот за европарламент. Хората като че ли не оценяват докрай ролята на евроизборите. Но мисля, че те не са по-маловажни от националните избори за нашия парламент.
Ако участваме активно, ще имаме едно реално представителство на народа ни в Европарламента. Но изборите на 7 юни са си един вид традиционни.
В изборите за национален парламент на 5 юли обаче има един нов момент. За първи път ще ни предложат и мажоритарен избор за 31 мандата.
Това обаче, според мен, не дава коректна представителност на гражданите в РБългария.
Ще дам един пример. Ако си представим, че 33-те общински съветници за Ловеч се избират мажоритарно, по тази система градът би избрал само трима от тях. А всяко село ( те са 30 на брой) ще излъчи по един човек – независимо от числеността на местното население.
Така Ловеч, в който живее 2/3 от населението, на практика ще има само трима “градски“ общински съветнищи. А Пресяка или Прелом, чийто жители са малко, ще имат по един. Това е представителството! Всички съветници имат равностойно участие в Общинския съвет.
По тази логика София ще избира само трима мажоритарни депутата, останалите са от страната.

На практика нарушеното представителство е по-голямото нарушение, отколкото премахнатата от Конституционния съд 8 % бариера за коалициите.
Защо се въведе тогава мажоритарният елемент?
Моят коментар е следният. Малките избирателни окръзи като Видин, Ловеч, Габрово, Силистра, ще избират по един мажоритарен депутат. За някои от тях, според мен без Ловеч, съм сигурен, че това ще бъде човек от БСП.
За градове като Ловеч и Видин обаче е напълно възможен друг сценарий – БСП и ДПС да играят заедно за мажоритария кандидат, с цел победа над ГЕРБ. Те разчитат на факта, че останалите партии трудно ще се споразумеят за обща кандидатура. Да припомним, че мажоритарният избор е в един тур, няма балотаж и може да се спечели и с един глас повече.
От проведената по този начин игра с изборното законодателство се очаква БСП и ДПС да получат около 12 мандата бонус.
Ако прибавим и очакваните нерегламентирани намеси в изборния ден, възможно е ДПС и БСП да стигнат блокиращата квота в НС (между 80 и 100 мандата).
Игрите, които вървят около регистрацията на Синята коалиция, както и атаката срещу НДСВ, имат една цел – ГЕРБ да остана без стабилен коалиционен партньор за съставяне на бъдещо правителство.
Така е възможно да се върнем към варианта от 1991 г. Тогава СДС получи 110 мандата, БСП – 106, ДПС – 24. А БЗНС – Единен, БЗНС Н. Петков, СДС – Център и СДС – Либерали и други партии (общо с 25%), представляващи гласовете на най-интелигентната част от гласоподавателите, останаха под бариерата.
В резултат 59 мандата бяха разпределени по системата Д’ Онт по горните партии. Така БСП получи подарък от 25 мандата от гласовете на своите противници.
Да не се връщаме към онези години, защото е пречка за развитието на демокрацията у нас.
И други подводни камъни дебнат в предизборния шум:
Според мен не е толкова фатално купуването на гласове (незаконно е, но все пак е сделка между хора), колкото излишния шум около него. Защото шумът прикрива други по-съществени нарушения. Например, гафовете на членове на избирателните комисии.
Справка – последните кметски избори в село Малиново. Там намериха пет бюлетини на единия кандидат в купчината на неговия опонент. В такива случаи се използват пуснати бюлетини за партии, които нямат членове и наблюдатели. Тези малки партии са своеобразни “кръводарители“, техните гласове отиват към големите партии с дългогодишни традиции.
При гласуването някои партии ще останат под 4% бариера. Техните гласове ще отидат по новата система Хеър Ниймаер към големите партии.
Втората заблуда е в автобусите с екскурзии. Не са толкова фатални автобусите с екскурзианти откъм южната граница, а присъствието на личните карти на повечето емигранти в изборния ден в секционните комисии. Това се отнася за хората с двойно гражданство, които пътуват с паспорти. На тях не са им нужни личните карти.
Наскоро в пресата се появи интервю с гражданин от смесените райони, който не се бе връщал в родината от дълги години. Обаче бил “участвал“ във всички избори досега?!
Членовете на секционните и районните комисии, както и другите лица, ангажирани с изборите, трябва да помнят, че носят съдебна отговорност като длъжностни лица по закон.
В заключение – добре е да си спомним в този момент думите на един популярен от близкото минало борец за човешки права – чехът Юлиуш Фучик. Той беше казал: “Хора, бдете!“
Днес можем само да допълним: Гласувайте, но и бдете къде отива вашият глас!

One thought on “Гласувайте, но и бдете! – анализ на Венцислав Йотов

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.