Тръгна информационна кампания за учениците от ловешките училища

Съвместната инициатива на Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч и Регионалното управление на образованието в Ловеч Дни на отворени врати в ДБТ-Ловеч започна на 18.04.2024 година.
В поредица от срещи в ДБТ-Ловеч ученици от десетите класове на ловешките гимназии ще се запознаят с услугите, които предоставят дирекциите „Бюро по труда“ в страната на клиентите си, възможностите за търсене и намиране на работни места в страната и чужбина.
48 ученици от двете професионални гимназии в града – Професионална гимназия по механоелектротехника и Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина, посетиха и се запознаха с екипа и дейността на бюрото. Интересуваха се за възможностите за работа на лица, навършили 16 години и изявиха желание да се регистрират и ползват услугите, които предоставя Бюрото по труда. Проявиха интерес и към предлаганите свободни работни места на българското Черноморие.
Предстоят срещи с учениците от другите ловешки гимназии – на 22-ри, 24-ти и 29-ти април.
Същевременно излезе информация за пазара на труда през месец март. Увеличение на броя започнали работа безработни лица със съдействието на бюрото по труда в Ловеч отчита административната статистика. През март те са 91, което е с 15 души повече спрямо предходния месец. През месеца работа с подкрепата на бюрото по труда намериха и 4 пенсионери, учащи и заети.
Равнището на регистрираната безработица в ДБТ – Ловеч през март е 7,2 % и се отчита намаление на месечна база от 0,2 процентни пункта. Същият процент за община Ловеч е 6,7 %, а за община Летница 13,2 %. Броят на регистрираните безработни лица в края на месеца е общо 1147, като се отчита понижение спрямо миналия месец с 35 лица.
През месеца се регистрираха нови 130 безработни лица, като при тях се наблюдава намаление с 19 лица в сравнение с февруари. Други 3 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също се регистрираха в бюрото по труда през месеца. При тази група се наблюдава намаление спрямо предходния месец на търсенето на услугите на Агенция по заетостта – с 50 %. В резултат от работата на ромския медиатор, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през месеца са активирани 21 неактивни на пазара на труда лица.
Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар – през март те са 63 при 44 през предходния месец.
Най-търсените от бизнеса професии през март са: персонал, зает в сферата на хотелиерството и ресторантьорството; персонал, полагащ грижи за хората и др.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.