Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември – Ден на Съединението

корнелия маринова септ 2022Уважаеми съграждани!
Нашето Съединение на 6 септември 1885 г. определя съдбата на България за години напред. То е резултат на редица процеси. Това са Възраждането, борбата за независима българска църква, грижата за съхранението на езика и обичаите, борбата за национално освобождение, Априлското въстание, предшественик на Руско-Турската освободителна война. Нашият Ловеч активно участва в тези процеси и не случайно е сред градовете, които първи изграждат модерната държавност.


Но Съединението даде урок и на великите сили, че колкото и велики да са те, трябва да се съобразяват с малките народи, когато те искат своята свобода, независимост и обединение.
През тази година се навършват 137 години от славните събития в Пловдив. Нека отдадем почит на дейците от онова време. На Захарий Стоянов с неговия призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и още много други. Те извоюваха този звезден миг в нашата история. Доказаха, че България има своето достойно място на световната карта.
Вярвам, че силата, енергията на тези процеси се усещат и днес. Ние често употребяваме думи като съюз, обединение, единство, съединение. Свързваме ги най-вече с една Обединена Европа. И това е особено важно през 2022 г., когато на Стария континент отново има война. Няма как да се преборим с милитаризма, ако не сме обединени. Общите усилия означават да работим заедно за едно по-добро и сигурно бъдеще. Това значи да бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.
Честит празник, българи! Нека пазим и тачим заветите на нашето Съединение!
Корнелия Маринова,
Кмет на Община Ловеч
06.09.2022 г.
Видео виж ТУК

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.