Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението „Илинден“

и 1

?

Театралният сезон в Ловеч бе закрит с представлението „Илинден“, което се игра на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост. Това стана точно на Илинден, 20 юли 2022 г., пред многобройна публика под звездите.
Спектакълът на Биляна Петрова е по мотиви от творби на Пейо Яворов и Димитър Талев, централен образ е революционерът Гоце Делчев.
Обичаният български воевода се играе от Иван Юруков. Той е познат и обичан актьор от филмите „Дъвка за балончета“, „Аве“ и сериалите „Мен не ме мислете“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“, а наскоро дебютира и като режисьор с филма „До последния каприз“. Освен това се изявява и като музикант в „Терпентина“.
Иван Юруков споделя, че в своя житейски и творчески път е вдъхновен от образа на Гоце Делчев. Актьорът влага много от себе си в ролята на романтичен бунтар, който увлича след себе си народа. Изповядващ веруюто, че революцията първо става в главите, че Македония не прави разлика между просвета и революция, изпълнителят показва и самотата и обречеността на героя.
В обкръжението му са запомнящи се образи на обикновени българи с техните съдби, всичките белязани от робството. Това са бурни и жестоки времена, когато започва Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.
С „Илинден“ ловешкият театър разширява тематиката за българската народност и романтичния национализъм. В същата линия са заглавия като „Ако няма хубост“ по Николай Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев, „Козият рог“ на Кристиана Бояджиева и „Майстори“ на Бойко Илиев.
Премиерата на „Илинден“ в Ловеч бе на 16 декември 2019 г., а на 20 юли 2022 г. бе последното представление. То завърши с приятна изненада за младата Боряна Бабанова от страна на колегите и публиката, които я поздравиха с аплодисменти за нейния рожден ден.

„ИЛИНДЕН“ – Драматичен театър Ловеч, сезон 2019/2020
по П. Яворов и Д. Талев
Постановка: Биляна Петрова, сценография: Юлияна Войкова-Найман, костюми: Елица Андреева, музика: Асен Аврамов. Участват Иван Юруков, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Марина Георгиева, Тодор Лазаров, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Петър Стойчев, Марина Атанасова, Радослав Тодоров, Нина Суванджиева.
Община Ловеч, пресцентър
21.07.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.