„Джаз под звездите на Деветашкото плато“ – от 8 до 10 юли

TH4_2169Традиционният фест „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ ще се проведе от 8 до 10 юли 2022 г., петък – неделя. Под наслова „За онези, за които няма „не може“ празникът е посветен на Деветашкото плато, на джаза, природата и българското село, отбелязват организаторите от Сдружение „Деветашко плато“. http://www.devetakiplateau.org
Събитието се провежда ежегодно в разгара на лятото на поляната между селата Кърпачево и Горско Сливово, в непосредствена близост до пещерата “Гарваница”.
В първата вечер гостуват талантливи студенти от България и Холандия – Неделчо Нинов – тромбон, Марина Михайлова – тенор-саксофон, Ралица Тонева – алт-саксофон, Вилизар Гичев – китара и Теодор Тошков – барабани. Към тях под звездите ще се присъединят и двама специални гости – Христо Минчев – контрабас и Петър Терзиев – вокал. Те ще представят джаз-стандарти, подбрани хард-боп теми и щипка боса-нова.
Основната вечер – събота, 09.07., ще започне с традиционното вече диксиленд – шествие от входа на пещерата Гарваница с тромпетите на Венци Благоев и Георги Агатов, с кларинета на Невилиян Гемижев и саксофона на Димитър Льолев, с Димитър Благоев – китара, Красимир Стоянов – туба и още много изненади. В основния концерт участват изключителният изпълнител, композитор и автор на аранжименти, пианистът Милен Кукошаров, заедно с вокалиста Росен Кукошаров, етно-привкус ще придадат Гергана Димитрова и Костадин Генчев, а специално включване с джазиран фолклорен репертоар ще имаме и от местното читалище в село Горско Сливово. Вокалите на Весела Морова и Петър Терзиев ще оцветят още повече музикалната картина, Станислав Арабаджиев и проф. Владимир Радулов ще се надсвирват на пианото, Мишо Иванов ще владее незаменимия контрабас, а на ударните ще имаме не един, а трима – Стефан Горанов, Невена Григорова и младият Теодор Тошков. Целият концерт протича като един голям джем-сешън с неочаквани формати и съзвездия.
Неделната сутрин е за най-малките и техните родители. На 10-и юли заедно с фондация Джазтет ще има детското матине “Джаз за деца”.
Събитието некомерсиално, в защита на една смислена обществена кауза и поради това е с вход свободен. Средства идват от различни източници: Фондация „Америка за България“, общините Летница, Ловеч и Севлиево, частни компании и множество индивидуални дарения, за което организаторите благодарят.
От 2015 година досега са гостували Йълдъз Ибрахимова, Милица Гладнишка, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Антони Дончев, проф. Владимир Радулов, Христо Йоцов, Димитър Семов, Живко Петров, Недялко Недялков и много други, а музикален директор е джаз-тромпетистът Венцислав Благоев.
Ако искате да сте един от спомоществователите ни, подкрепете ни тук: https://www.globalgiving.org/projects/jazz-for-rural-development/

Община Ловеч, пресцентър
04.07.2022 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.