Другите за нас: Ловеч е чаровен град с неповторима физиономия

 

 

Какво трябва да направим в технологичните времена, в които живеем, за да направим откритие? В случая с Ловеч е достатъчно просто да се отклоним от пътя София-Варна, за да попаднем в чаровен град с неповторима физиономия и изобилие от вълнуващи гледки и интригуващи преживявания.
Така започва вълнуващият материал „Скритото съкровище на Северна България“ на Божидара Георгиева в новия брой на списание Vagabong (бр.177/2021). В него на английски и български език се разказва за Ловеч. Ето част от текста:
„Разпилян по склоновете на Предбалкана на границата с Дунавската хълмиста равнина, Ловеч живописно съчетава красива природа и хилядолетна история, оставила по бреговете на река Осъм мозайка от впечатляващи забележителности. Отлично място, където да научите повече за историята на града и да си направите много хубави снимки.

Корените на Ловеч се губят далеч назад в миналото, но следи от древните му предшественици още стоят по стръмния хълм Хисаря. Археолозите са открили тук останки от селища на траки и римляни, а средновековните крепостни стени свидетелстват за времето, когато Ловеч бил основна крепост във Второто българско царство. Живописните традиционни къщи на квартал „Вароша“ в подножието на Хисаря са спомен от друго време. През Възраждането Ловеч бил оживен търговски и занаятчийски център и неслучайно бил известен с прозвището „алтън“ (златен). Днес тези красиви, функционални жилища създават очарователен лабиринт, по който е истинско удоволствие да се разхождате. Ако искате да се потопите още по-пълно в атмосферата на отминалото време, посетете Етнографския комплекс „Драсова и Рашова къща“. Интериорът на Драсовата къща показва как са живели заможните ловешки търговци през ХIХ в., а на Рашовата – бита на градските интелектуалци от началото на ХХ в. През ХIХ в. се появила и една от най-големите забележителности на Ловеч – Покритият мост над Осъм. Съоръжението без аналог в България било проектирано от прочутия майстор-строител Колю Фичето през 1870-те. След няколко реконструкции през годините Покритият мост посреща посетители и погледите на гостите на града с вид, който максимално се доближава до автентичния. Музеят „Васил Левски“ е посветен на друга велика личност от епохата, свързала живота си с Ловеч – Апостолът на свободата. Васил Левски превръща Ловеч в център на своята революционна дейност. Музейната експозиция показва негови лични вещи. Преживяването Ловеч се обогатява от разходката край елегантните къщи в европейски стил от началото на ХХ в., и от свежата зеленина в парк „Стратеш“, разположен на височина с изглед към града и околността. В него се издигат и романтичните Бял и Черен паметник – мемориали, посветени на Освобождението на Ловеч от османско владичество от руската армия през юли 1877 г. Околностите на Ловеч са осеяни с местности и забележителности, които също заслужават внимание. Къкринското ханче, където Левски е заловен, е задължителна спирка за всеки българин. Величествената Деветашка пещера спира дъха с размерите и ехото си. Селото Старо Стефаново пази чаровна традиционна архитектура и дух на отминали времена. Преживяването Ловеч е така приятно, че човек иска да го удължи още, и още, и още. Направете го. Колко пъти в нашето време на информация можете да се почувствате се почувствате като истински откриватели?“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.