Д-р Петя Станчева е лекар на годината 2019 в Ловеч

На традиционно бляскава церемония на 18 октомври вечерта в Ловеч бе обявена ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ в общината.
Носител на барелеф „Св. Иван Рилски“ за 2019 г. е д-р Петя Станчева, началник на отделение по неонатология. Наградата и цветя на избрания връчи Венцислав Христов, ЗА кмет на Община Ловеч.

Две поощрителни награди – грамота и картина, бяха връчени от зам.-кмета Даниел Колев на д-р Асен Петков Стефанов (роден на 1974г.) и на д-р Цветан Митков Чоков (роден на 1965г.). Понеже д-р Чоков отсъстваше по уважителни причини, наградата прие негова представителка.
Тримата отличени лекари благодариха с топли думи на Община Ловеч, на своите колеги, сътрудници и пациенти за избора.
Венцислав Христов подчерта, че барелеф „Св. Иван Рилски“ се присъжда на лекар с такава професия, че наградата може да се чете като един символичен жест с пожелание за едно ново начало за нашия град.
Развълнуваната д-р Петя Станчева не пропусна да благодари на всички ангажирани в здравеопазването, както и на своя учител д-р Наташа Шопова, която 1985 г. е създала отделението по неонатология в Ловеч.
В събитието взеха участие още д-р Румяна Нановска – изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р. Параскев Стоянов“, д-р Анета Винева – директор на Регионална здравна инспекция, д-р Антонио Маринов – директор Районна здравна осигурителна каса, както и много лекари, зъболекари, медицински специалисти и граждани. В програмата по време на коктейла в Ловчанско читалище „Наука 1870“ звучаха изпълнения на класическа музика на дуото Хомяков – Калов. Водещ бе Ивона Дочева от Община Ловеч.
Наградената д-р Петя Стефанова Станчева е родена в гр. Летница. Завършва Висш медицински институт в Плевен през 1983г. Специализира „Детски болести“ в Медицинска академия в София – 1989 г.
През 2006 г. специализира неонатология в Медицинския университет в гр. София. От 1 април 1985 г. започва работа в неонатология в Ловеч, като от 1989 г. до момента д-р Станчева е началник на отделение по неонатология към МБАЛ – Ловеч
Официалната церемония за ежегодна персонална награда барелеф „Св. Йоан Рилски” се провежда за 12-та поредна година. Организатор е Община Ловеч, а съорганизатори са Регионална здравна инспекция – Ловеч, Районна колегия на Български лекарски съюз – Ловеч, Районна колегия на Български зъболекарски съюз – Ловеч и Районна колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – Ловеч.
Тази година тържеството се проведе в навечерието на 19 октомври, когато БПЦ почита скромния отшелник св. Йоан Рилски. Неговият ден е избран, за да изразим уважение и благодарност към българските лекари.
Припомняме, че номинации за лекар на годината в Ловеч се приемаха до 16 октомври. Финализиращата комисия по статута на наградата определи носителя й с тайно гласуване. Неин председател е Даниел Колев – заместник-кмет на Община Ловеч, членове са директорът на Регионалната здравна инспекция-Ловеч, директорът на дирекция „Образование, здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“ в общината, председателят на постоянната комисия по „Здравеопазване“ към общинския съвет и председателите на районните колегии на съюзите, съорганизатори на наградата.
Състезаваха се трима лекари, като номинацията на РК на Български лекарски съюз бе за д-р Петя Станчева, д-р Асен Стефанов е номиниран от РК на Българския зъболекарски съюз, а номинацията на Община Ловеч, обобщила гражданския вот, е за д-р Цветан Чоков. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не издигна своя кандидатура.

Община Ловеч, пресцентър
18.10 2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.