Представят в Ловеч книга за бягствата от ГДР през „Желязната завеса“ на България

Представяне на книгата „Бягство от ГДР през „Желязната завеса“ на България ”
(І изд., 2018 г.) с автори Фанна Коларова и Стоян Райчевски ще се състои на 18 април (четвъртък) , 17.30 ч., в Художествената галерия в Ловеч. Събитието ще бъде придружено с изложба от 15 големи платна, илюстриращи документи и снимки, поместени в нея. Организатори са Община Ловеч, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“,Художествена галерия и фондация „Конрад Аденауер“.


Книгата представя чрез оригинал ни документи, материали и фотоси от архивите на службите за сигурност на ГДР и НРБ възможно най-пълната информация за методите и пътищата на бягство на граждани на ГДР, които след август 1961 г. са търсили брод към свободата през българската държавна граница и често е трябвало да заплатят това с цената на живота си. Подобна е била съдбата и на стотици български граждани, станали жертви на „Желязната завеса“ в годините 1945 – 1989, които днес са забравени, без да са получили дори морална реабилитация. Авторите са проучили възможно най-голям обхват от достъпните им документи по темата в архива на Държавната сигурност на ГДР, т. н. Щази, и Министерството на външните работи в Берлин, както и на съответните архиви в България: Комдос (Архивът на Държавна сигурност към МВР), Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи, Централният държавен архив, Архивът на Министерството на външните работи на ГДР и др., в които голяма част от документите не винаги са достъпни за ползване с изследователска цел. Посетени са споменатите лобни места на жертвите, както и всички градове и населени места по протежението на българо-турската, българо-гръцката и българо-югославската граници. Разговаряно е със свидетели, жители на граничните райони и бивши граничари.
Припомняме, че през 2017 г. Стоян Райчевски и Фанна Коларова представиха в Ловеч книгата си „България под комунистическия режим 1944 – 1989“. Това е систематизиран, богато документиран и илюстриран труд, в който е показано с документи как под спокойната повърхност на ежедневието е имало един друг свят на репресии, терор, преследване и убийства.
Интересни са фактите, например за смъртните и доживотни присъди в Плевенска област. Подсъдимите са 1890 на брой, смъртните присъди са 490, а доживотни присъди – 196. По-малко са в Бургаска област (смъртни присъди -322), в Пловдивска (смъртни -328), в Русенска (смъртни -100). Смъртните присъди в град Ловеч са 63, доживотните 10, умрелите при следствието – 4. Нашият град по този показател е на десето място, с повече смъртни присъди са София, Елин Пелин, Пловдив, Горна Оряховица, Ямбол, Омуртаг, Враца, Варна и Плевен.
Авторът Стоян Райчевски (75 г.) е родом от Бургас. Работил е като уредник в музеите в Несебър, Бургас, Созопол и Малко Търново. Главен редактор на списание „Родопи“. Депутат в 36, 37 и 38 Народно събрание от СДС. Главен редактор на списание „Нато & България“. Автор е на редица книги в областта на българската история и етнография.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.