Спецсъд разпитва свидетели по делото срещу бившия кмет на Ловеч Минчо Казанджиев

Специализираният наказателен съд в София на 24 и 25 януари 2019 г. (четвъртък и петък) на свое редовно заседание е разпитвал свидетели по делото срещу бившия кмет на Ловеч Минчо Казанджиев. Той е обвинен в безстопанственост в особено големи размери.


Обвинението срещу „червения“ Казанджиев е повдигнато от Окръжната прокуратура в Ловеч заради закупено от общината атракционно влакче за 360 000 лева по проект, финансиран с европейски средства.
За двата дни са били разпитани една дузина настоящи и бивши служители на Община Ловеч. Преди време те са били съпричастни към проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч” по ОПРР, част от който е влакчето.
Някои от тях бяха особено развълнувани след дадените показанията.
Досега специализираният съд имаше едно отложено заседание поради отвод на адвокат и едно заседание на 17 юли 2018 г. Според запознати разпита на свидетели ще продължи и в следващо заседание.
В момента Минчо Казанджиев е директор на ловешки клон на банка и общински съветник от БСП. Преди 2015 г. той изкара три мандата като кмет на Ловеч. Имаше и славата на един от „най-успешните кметове на партията-столетница“.
Дали бившият кмет ще бъде осъден, предстои да видим.
Делото обаче категорично го изхвърли от „късата листа“ на кандидати на БСП за кмет на Ловеч на предстоящите местни избори в края на 2019 г.
Освен бившият кмет, пред съда ще застанат и управителят на фирма, спечелила обществената поръчка за доставка на атракционно влакче за общината, за документно престъпление, и ръководителят на проекта – за безстопанственост и документално престъпление.

Община Ловеч купи атракционно влакче за 360 000 лева и го бракува след месеци по-късно. Причините са няколко – композицията с вагоните не може да се движи назад и да маневрира по определения в проекта маршрут. Освен това не може да взима доста от завоите в града, защото те са твърде тесни, а от КАТ отказаха да го регистрират и му дадоха номер като за каруца.
Припомняме, че заради тези нарушения Община Ловеч изплати през 2016 г. финансова корекция от 307 571.33 лв.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.