Глупав скандал с песен на Азис вкара Ловеч в новините

Мария Лилова, лидер в БСП – Ловеч

Глупав скандал с песен на Азис вкара Ловеч в новините и принуди институции и партии да вземат отношение и да изразят позиции. Понеже скандалът по неслучилото се „супер-събитие“ (уж кмет присъствал на чалга-изпълнение по време на тържество на 15 септември) повдигна въпрос за „забравени български ценности“ и за поемане на отговорност, тук става ясно какво се е точно случило. А случаят, без съмнение, ще има развитие.
Позиция на Община Ловеч: Не е изпълнявана песен на Азис в присъствието на кмета Корнелия Маринова на 15 септември


По повод разпространен видеоклип с ученическо изпълнение на песен на Азис на 15 септември в двора на училище, пресцентърът на Община Ловеч заявява:
Не е изпълнявана песен на Азис в присъствието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на откриване на новата учебна година на 15 септември в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги (ПГИТУ) в гр. Ловеч.
Не е било включено изпълнение на песен на Азис в тържествената програма за първия учебен ден във въпросното училище.
По време на изпълнението на въпросната песен не е присъствало нито ръководство на гимназията, нито учениците.
Въпреки тези очевидни факти, редица електронни медии свързаха две различни събития и подведоха аудиторията си, като повярваха на първите злонамерени коментари във Фейсбук. Откровената лъжа, че кметът на Ловеч е участвал в подобна безвкусица, може да устройва само някои хейтъри, но е много далече от истината.
А истината е, че клипът е правен почти един час след приключване на тържеството, когато кметът Корнелия Маринова се намира вече в друго училище.
В двора обаче присъства Мария Лилова, директор на Център за деца със специални образователни потребности (Помощно училище „Васил Левски“) с част от нейните ученици.
Тя с телефона си снима клипа, който е поздрав за нея (ясно се чува „Поздрав за Мария…“) и тя лично го е качила в мрежата.
„Грешката е абсолютна моя. Клипчето го направих за лична употреба, детето, което пее, е талантлив ученик на гимназията и ме помоли да му го изпратя. Стана техническа грешка и страшно недомислие от моя страна“, призна вината си Мария Лилова в пряко предаване по Нова телевизия на 16 септември.
Тя поднесе извиненията си на директора на Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги Пенка Драганска, че с действията си е позволила да се вкара училището й в този скандал.
Въпреки тези извинения кметът на Община Ловеч счита, че случаят е показателен за липса на вкус и усет за значимостта на 15 септември. Мария Лилова като директор на държавна институция е проявила недопустима грешка, като или подценява значимостта на социалните мрежи, или е действала злонамерено. При всички случаи тя като ръководител на звено е проявила институционална незрелост и немощ, некомпетентност и лекомислие. Най-обидното е, че случаят даде възможност да се говори за нашето образование като за „чалгаризирано“, което е дълбоко невярно и кметът на Община Ловеч никога няма да приеме подобни обобщения.
Този видеоклип, заедно с организирания в същия ден родителски скандал в една детска градина, могат да се разчитат и като несполучлив план за проваляне на празника на 15 септември. За радост тържествата навсякъде преминаха успешно и озариха дворовете на ловешките училища с много песни, танци и усмивки. И без чалга, естествено.
Позиция на ГЕРБ Ловеч: Общинският лидер на БСП в Ловеч Мария Лилова е поръчителят на песента „Мотел“ на Азис

Общинският лидер на БСП в Ловеч Мария Лилова е поръчителят на песента „Мотел“ на Азис, която ученик на Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги изпя на 15 септември, както първо ПИК съобщи още вчера (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Самата тя е направила и пуснала и клипа, който светкавично обиколи фейсбук и възмути стотици хора. Това е активно мероприятие, с което се цели уронване на доброто име на училището и хвърляне на петно върху целия град, коментира възмутено Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч и общински ръководител на ПП ГЕРБ. Тя е категорична, че това е направено умишлено, за да се провали първият учебен ден в Ловеч и резултатът е на лице. Грубата манипулация е извършена час след приключване на тържественото откриване на новата учебна година, когато и учителите, и учениците са били вече в класните стаи. При все този факт това не променя общата картина – пошлост и злонамереност са диктували желанието на общинския лидер на БСП, който по професия е социален педагог, да пожелае не друга, а точно тази песен на Азис. При това в присъствието на нейните ученици от Помощното училище „Васил Левски“, с които тя е била гост на тържеството. Лично е заснела видеото и лично го е разпространила.
Макар Лилова да призна деянието си и да се извини, остава много ясно фактът, че се пренебрегва значението и силата на 15 септември – първият учебен ден, при това от един учител в държавна институция. Няма да коментираме музикалните предпочитания на общинският лидер на БСП в Ловеч, тя може да слуша каквато си иска музика в дома си, но да прави това пред своите възпитаници, в двора на училище, а и след това да разпространява клипа в социалната мрежа, е не просто проява на лош вкус, а престъпление и грозна обида към хилядите учители в страната, към децата и младите хора, които трябва да възпитава с личен пример. Преди всичко обаче, това е съзнателно хвърлено огромно петно върху Ловеч, града, където звучи „Върви, народе възродени“, а не чалга и долнопробна музика и където ревниво се пазят традициите.
Очаква се позицията на БСП Ловеч…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.