Тя областта се сринала като рейтинг, но всички са се вторачили в Община Ловеч!

Тя областта се сринала като рейтинг, но всички са се вторачили в Община Ловеч! Рейтингът бил паднал на 202 място между 566 институции. Някои оптимисти биха казали – в златната среда сме!
Столична община е на 67 място, а Областна администрация – Ловеч е на 334 място.
Но това го няма в заглавията на червените сайтове и вестници. Атаките са срещу кметството, ръководено от кмета Корнелия Маринова, която последователно декомунизира бившата „червена крепост“.


Впрочем – цялата пропагандна машина на БСП при последните парламентарни избори също целенасочено бе не срещу листата на ГЕРБ, а срещу кмета на ГЕРБ в Ловеч.
Нещо така да ви говори това?
Нещо да се сещате, че кметът на Ловеч не беше кандидат за депутат?
И сега…

Паднали са рейтингите на активна прозрачност на почти всички институции в област Ловеч, според проучване на Програма достъп до информация (ПДИ). Фондацията е прегледала сайтовете на институциите в цялата страна.
Традиционното проучване е направено от ПДИ в периода 7 февруари – 31 март 2017 г. Прегледани и оценени са 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация, и независими органи на власт.

Областната администрация в Ловеч е на 334 място, при 264 за миналата година. На по-задни места са и Областна дирекция „Земеделие” /472/ и Регионално управление на образованието – Ловеч /478/, които са били съответно на 313 и 440. Областната дирекция на вътрешните работи се е изкачила с една позиция нагоре и е на 509 място.
Изненада е мястото на община Ловеч, която слезе чак на 202 място, след като през 2015 г. е на 150 място.
Няма обаче никакво обяснение в доклада за този срив. Пък и никой не си дава труда да ги обясни, защото рейтингът се прави по формални правила и не може да се оспорва.
За Община Ловеч има обаче едно просто обяснение, то е видимо за всички запознати с реалността и то съвсем не засяга действителната „активната прозрачност“.
Като говорим за проучване в смисъл на ПДИ, става дума се преглед на съответния сайт в раздел „Достъп до обществена информация“. Това се осъществява с електронни заявления на ПДИ с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет, както и форматите, в които е достъпна.
Публикуването на този списък стана задължение с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015 г. В това отношение констатацията за община Ловеч е формално правилна и рейтингът заслужен.
Но няма много общо с реалността.
Защото няма кой да отчете факта, че новото ръководство на общината в Ловеч наследи един напълно амортизиран и невъзможен за поддържане стар сайт. Тогава критиките на червената опозиция срещу собственото им наследство беше основателна, но неморална.
Наложи се от средата на 2016 г. да се прави нов сайт lovech.bg, който в някои свои части все още е непълен, в много свои части, включително в частта за „Достъп до обществена информация“.
Малко са качените регистри, липсват някои електронни услуги, както и други необходими неща. Тоест – рейтингът е моментна снимка на един недовършен сайт.
Но по-добре нов и работещ сайт, отколкото висок рейтинг в ПДИ. Нали?
Резултатите по индикатори отбелязват още, че община Ловеч не е предоставили на сайта си правомощията/функциите на институцията в отделен текст. Отбелязано е още, че не е публикуван устройствен правилник на институцията.
Лесно може да се провери, че устройственият правилник на общинска администрация в Ловеч е публикуван на 16 юни 2016 г., тоест преди прегледа на ПДИ. Не е ясно как това не е отчетено.
Този неща ги отбелязвам, защото догодина общината навярно ще има много по-висок рейтинг. А сривовете са обясними чрез чисто технически причини.
А не политически, както се опитват да правят някои приятели, които сами са се назовали “Говеда“.
Сега нека погледнем сайта на съседната община Троян, която е национален първенец по рейтинг на активната прозрачност в Ловешка област – на трето място! Съответната секция наистина е доста по-пълна и с повече данни. Има дори раздел „Информация, предоставяна повече от три пъти по заявления за достъп“.
За незнаещите пояснявам, че това е задължение на общината да публикува отговора си, ако е искан от някои граждани повече от три пъти. Което означава, че към този проблем има подчертан обществен интерес и той вече е публично достъпен без заявление.
Сега познайте колко заявления има в него.
Нула. Зиро.
Това обаче на фона на постоянните отговори на община Ловеч на заявленията за достъп до обществена информация на няколко свръхактивните наши съграждани, естествено, нищо не означава.
Важно е да имаш съответната секция в сайта.
Както стана ясно, в рамките на проучването са подадени 566 електронни заявления. За пръв път бе отчитано дали сайтовете са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия. Нито една институция няма текстова версия на интернет страницата си, пише в доклада.
Цветан С. Тодоров

Един коментар към “Тя областта се сринала като рейтинг, но всички са се вторачили в Община Ловеч!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.