ГЕРБ Ловеч: Парите от ЕС следват резултати, а не думи и затова БСП не може да ги управлява

ninova-i-borisov

Изглежда БСП отсега знае, че когато дойдат на власт, еврофондовете секват, се казва в прессъобщение на ГЕРБ Ловеч. Това е и причината Корнелия Нинова да започне речта си на поредното заседание на Националния съвет на партията си именно с тази тема.

„Балонът за успехите на ГЕРБ в усвояването на европейските средства се спука, изплатените средства са малко над 7 %“, заявила от трибуната Нинова, заради което Бойко Борисов я нарича „Г-жа Лъжа“.
По-нататък в изявлението се казва:
„Това е най-голямата болка на БСП, защото знаят истината – нашите резултати в услояването на еврофондовете са в пъти по-добри от техните. В средата на 2009 г. бяха разплатени 1 % от средствата, а в средата на 2016 г. – над 2,5 %. Само за последните месеци вече са достигнати 7,5 %, а това е значително по-добър резултат от средноевропейския.
По отношение на договарянето имаме вече сключени договори за 36 % от бюджета, предвиден за България. Тоест над 1/3 от всичко, което имаме до края на 2020 г. В Европа всички държави, взети заедно, са успели да сключат договори за едва 17 % от общия бюджет. Тоест служебното правителство и нито един лев да не договори или разплати по време на краткия си мандат, пак ще има кой в Европа да гони България по резултат.
На същия партиен форум г-жа Нинова изстрелва, че страната ни била изправена пред опасността да бъде спряно финансирането по ОП „Околна среда”, имало опасност от наказателна процедура. Ако Корнелия Нинова разбираше поне малко как работи ЕС, щеше да знае, че наказателните процедури нямат никаква връзка с еврофондовете. Тя обаче не знае това, но пък отлично знае, че тази програма е важна за общините и отсега плаши хората с резултатите от невежеството на БСП. По-полезно ще е, ако лидерката на социалистите остави кметовете и администрацията да си вършат работата – там хората разбират по-добре от нея какво и как трябва да стане.
Правителството на Бойко Борисов и този път оставя системата за еврофинансиране в отлично състояние – няма спрени фондове, а ако имаше какъвто и да било проблем, то ЕК щеше да реагира, и нямаше да чака БСП да дойде на власт. Ако у нас има хора, които ще повярват на Корнелия Нинова и компания, то в Европа няма място за пазарлъци и обвинения – там или работиш и ти помагат, или лъжеш и те санкционират.
Темата за еврофинансирането е трудна за много хора, в това число и за г-жа Нинова. Сигурно затова тя безпардонно продължава с измислиците си, че страната ни не била изпълнила 12 от 45-те предварителни условия, залегнали в Споразумението за програмния период 2014-2020. Става дума всъщност за реформите, които сме поели ангажимент да изпълним. Истината е, че вече сме докладвали 34 от тях – те са напълно готови, а останалите 11 са изпълнени на 90 % и остава да бъдат само финализирани. За това България има срок до края на м. юни т.г. Работата е почти свършена, а докладването може да направи всяко правителство.
От трибуната на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова заплашва: Отсега предупреждавам, че ако спрат фондовете, каквито очаквания имала тя към средата на 2017 г., то отговорността е на ГЕРБ и Бойко Борисов.
Обаче Европа не работи като БСП – със заплахи и всяване на ужас и страх. Наистина през 2014 г., когато в ЕС не можеха да търпят безобразията на БСП, парите на България бяха спрени. Това стана повече от година след като ГЕРБ не бе на власт. Само месец след изборите, когато демонстрирахме воля да оправим грешките на БСП, плащанията бяха възстановени. Защото парите от ЕС следват резултати, а не думи и затова БСП традиционно не може да ги управлява, от което страдат хората.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.