„Винал“ АД с престижен златен медал за Pazva Blanc 2014

vinal

Ловешкият производител на вина фирмата „Винал“ АД грабна престижен златен медал за своето вино „Pazva Blanc 2014“ на проведения в Пловдив Concours Mondial de Bruxelles (Световния конкурс на Брюксел). Това е голяма оценка за качествената продукция на нашите винари под ръководството на инж. Росен Даскалов.


Ловешкият „Винал“ разполага с близо 2500 дка собствени лозови насаждения в регион Ловеч. Засадени са сортове Шардоне, Вионие, Мускат Отонел, Тамянка, Гъмза, Памид, Врачански мискет, Каберне фран, Каберне совиньон, Мерло и Пино ноар.
В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри на вина, съобщи economic.bg. За отличие в престижния конкурс се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годината световна история на Concours Mondial de Bruxelles. 42 процента е успеваемостта на страната ни – доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.
Разпределението на медалите по райони на производство е следното: най-много медали имат винопроизводителите от Тракийската низина (37 победители, 89 медала – 48 сребърни, 38 златни, 3 Големи златни медала), следвани от Дунавската равнина (7победители: 13 медали – 7 златни и 6 сребърни медала). На трето място по брой отличия се нареждат винопроизводителите от долината на р. Струма (4 победители, 5 медали – 2златни и 3 сребърни), а на четвърто и пето са съответно Подбалканският район (1винопроизводител, 1 медал – сребърен) и Черноморският район (1 винопроизводител, 1суперзлатен медал).
Огромен е процентът на родните винопроизводители, които участват за първи път в „Световното по вино“, но си тръгват с награди. Това също е новост за Конкурса, от една страна, а от друга говори много за качеството на вината ни. „Нерагора“, „Драгомир“,„Малката звезда“ и Spiritus Sanctus за първи път участват с мостра в Конкурса, но печелят между 2 и 4 медала!
Най-големият победител в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив е Domaine Boyar. Винопроизводителят донесе на България 9 медала, от които един Голям златен медал. Организаторите отбелязват и успеха на „Винекс Славянци“, които получиха Голям златен медал за своето бяло вино „Leva“. „Това дава нов облик на България като производител на качествено бяло вино“, коментира Меглена Михова. „ За първи път Голям златен медал получава entry level вино, от ниския ценови сегмент. Другите Големи златни медали са за много по-скъпи вина. LEVA е единственото вино в Европа със Fair Trade сертификат (подпомага образованието на ромите в района, които са и основните работници в лозята на „Винекс Славянци“).
В нашата група са още фирми и вина като Анжелус Естейт, Stallion 2012, .Беса Вали, Bessa Valley Enira Reserva 2011, Братя Минкови, Déjà Vu Chardonnay 2015, Вила Мелник, AplauZ Cabernet Sauvignon Premium Reserve 2013, Вила Ямбол, Villa Yambol и др.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.