Една пета от Ботевата чета са от Ловешка област

v levskiЕдна пета от Ботевата чета са от селищата на днешната Ловешка област, научиха шестокласници от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, след като посетиха пътуващата изложба „140 години от Априлското въстание“.

v levski 2Изявата е на Регионален исторически музей и е експонирана в Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Б. Цонев“.
Историкът Теодор Тончев разказа на учениците за въстанието, за неговата роля за Освобождението, за събитията в Ловешко, Троян, Априлци и Севлиево.
„Въпреки осъществената подготовка ловчанци и троянци не успяват да въстанат. В резултат на извършените разкрития от турските власти 9 съзаклятници от Ловеч и 24 съзаклятници от Троян и Троянско са задържани и разследвани в Ловешкия затвор“, каза историкът. Той посочи обаче, че една пета от състава на Ботевата чета са родом от селищата, които влизат в територията на днешната Ловешка област. На първо място в България по брой на Ботеви четници е Тетевен с 11, а второто място се заема от Ловеч с 9 четници.
Теодор Тончев е изследвач на делото на Тодор Кирков и автор на книжката „Сбогом, братя, отивам за народност”, посветена на живота и делото на войводата, участниците в Новоселското въстание и Ботевите четници от Ловешко. Историкът представи пред учениците любопитна информация за Тодор Кирков, който е един от водачите на чета в с. Нова махала, Габровско.Заловен е и турският съд постановява присъда, която за назидание трябва да се изпълни на публично място в родния му град Ловеч. Обесен е на Табашкия площад, недалеч от мястото, където днес е неговият паметник. В основите на паметника са зазидани костите на героя.
Учениците разгледаха изложбата от 22 табла, които представят Първия Търновски революционен окръг – неговите ръководители, подготовка, бойни действия, както и последвалият турски съд и отзвукът на въстанието. В изложбата е отделено място и на паметниците, издигнати от признателните потомци.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.