Уди Алън на 80 – нито „волен ездач“, нито „разярен бик“, а щурец през зимата

annie-hall(Ани Хол, 1977, Даян Кийтън и Уди Алън)

Знам, че някои не го понасят, пренебрегват филмите му или скучаят на тях, други неодобряват смачкания му силует и невзрачна очилата физиономия, но… Той е един от големите творци на американското, на световното кино и днес, 1 декември 2015 г., навършва 80 години. Честит юбилей, мистър  Алън!


Уорън Бийти и Чарлз Фелдман го откриха за киното в един клуб – клубът се нарича „Битър Енд“, в Гринуич Вилидж, и е собственост на Фред Уайнтроб, където Уди разказвал смешки. Канят го за филма „Какво ново, котенце“. Предложили му 30 000 долара да напише смешните диалози, но той поискал 40 000. Фелдман казал: Забрави! Уди: Добре, но искам и да играя във филма. Случката е според книгата „Волни ездачи, разярени бикове“ на Питър Бискинд.
Уди Алън е част от Новия Холивуд през 70-те, заедно с Питър Фонда, Ф. Ф. Копола, Майк Никълс, Мартин Скорсезе и т.н. Но не е нито „волен ездач“, нито „разярен бик“, а съвършено друга опера – щурец през зимата.
Той е творец в онзи смисъл, че наистина има нещо лично свое, което иска да каже на публиката. Прави го последователно и методично, с лекота и безгрижност. А ни разказва колко чуден, непредсказуем и понякога жесток е този свят (пълен с микроби, болести и геноциди), но и как изкуството е онази магия, която ни спасява всекидневно.
Кариерата му продължава вече почти 50 години и е изключително успешна. Имаме щастието още първият му филм да бъде показан в България – „Вземи парите и бягай“ (1969 ) и беше възторжено посрещнат от критици като Тодор Андрейков.
Така проследихме почти цялата му кариера – чак до най-новия Irrational Man (2015, у нас като „Почти нормален“). Знаем и за провалите му с някои филми, съпруги и осиновени дъщери – никой не е съвършен. Аз се чувствам уютно с неговите герои, забавлявам се и нехая, че писатели като Марио Варгас Льоса го считат далеч по-незначителен от Бергман и Антониони („Цивилизация на зрелището“). Уди Алън смята същото за себе си.
Иначе не би имал заглавие като предългото „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ (1972), с което като студент „избивах рибата“ в играта на филмови заглавия.
А останалите му филмови шедьоври всички ги знаят. Има и книги, пък и свири на кларинет… Зодия Стрелец.
Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.