На днешната дата е роден Красимир Крумов – Грец (1955 – 2015)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Грец през 1982 г.

Ако беше жив, днес, 16 септември 2015 г., той щеше да навърши 60 години. Но дори да беше жив, нямаше да има юбилейни тържества, фанфари и доклади. Защото Красимир Крумов – Грец стоеше далеч от шума на светското общество, дълбоко презиращ медийния шум и гръмка известност. Затова е задължително да кажем няколко прости думи за този преждевременно отишъл си човек.
Той е кинорежисьор на седем филма, сценарист, писател, преподавател и член на Европейската филмова академия. Беше и проповедник на високата нравственост, твърдят неговите приятели.
Красимир Крумов е роден на днешната дата в село Градище, Шуменско. Учи последователно в Шумен, френската гимназия във Варна, Великотърновския университет и ВИТИЗ. Между двете висши образувания е учител в село Риж. Семейството му живее в столицата. Почина на 31 юли 2015 г. на вилата си в село Фазаново, близо до Лозенец. Погребан е в София на 4 август.
Красимир Крумов е един от най-сложните наши творци, с подчертано философско и религиозно отношение към света. Сред значимите му филми са „Екзитус“ (1989), „Забраненият плод“ (1994), „Светото семейство“ (2010), автор е на романите „Удавникът“ (1989) и „Духът на престъплението“ (1991). В наследството му влизат още книгите „Поетика на киното“ (2000), „Поетика на българското кино“ (2013) и „Новият конформизъм (2015).

От 8 септември (40 дни от загубата на Грец) кино „Одеон“ показва в определени дни негови филми. На 16 септември ще бъде прожектиран „Нощ и ден“ и представена най-новата му книга с философски есета „Новият конформизъм“, съобщи съпругата му Елена Крумова.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.