С литургия отбелязаха обновената за 320 000 лв. църква в Лесидрен

IMGP3797

Областният управител д-р Мадлена Бояджиева бе на 4 юли на света литургия в реновираната за 320 000 лв. църква „Свети Великомъченик Георги“ в угърчинското село Лесидрен. Проектът е по Мярка 322 ”Обновяване и развитие на населените места” на ПРСР на стойност 320 000 лв. и е започнат от покойния отец Цветослав Христов, на който местните отдават заслужена почит, и завършен от бившото църковно настоятелство и сега действащия отец Вельо Йотов.

Със средствата е извършен е ремонт на камбанария и покрив, поставена е нова дограма, изградени са електро-мълниезащитна и заземителна инсталации, вертикална и хоризонтална планировка, фасадни и интериорни работи и други строителни дейности са превърнали светата обител добре уреден и обновен храм.

Църквата „Свети Великомъченик Георги“ в Лесидрен е построена през 1859 г. с разрешителен ферман. Автентичния си вид е запазила и до днес. Наново изградено е само килийното училище, което изгаря при пожар в началото на ХХ век. През 1976 г. храмът е обявен за паметник на културата.

Църквата е трикорабна, изградена изцяло от камък, който доброволци са пренасяли от местност край селото. През лятото материалите са извозвани с волски коли, а през зимата с шейни. Основите на черквата са изкопани на 1-2 м дълбочина и са правени с церови колове. Според архивните документи, църквата е строена 3-4 години в тогавашния център на селото. Срещу нея е бил конакът. Тогава в Лесидрен имало 200 къщи. Майсторите, работили по изграждането на храма, са двамата братя близнаци – Малък и Голям Бошко, родом от Трявна и ученици на майстор Кольо Фичето. Дарители са Дочо Петров и баба Кера. Техните образи са изрисувани на единия прозорец в черквата. И тук започват легендите. Или спомените от разкази на очевидци, които се предават от поколение на поколение…

По онова време в съседното село Лешница (днешно Кирчево) имало един борец. Казвал се Гавазау. Той отишъл на борби в Цариград, където надвил всичките си съперници. Султанът, респектиран от силата му, го попитал каква награда иска, а балканджията отговорил: „Най-голямата награда за мене ще е да се подпише ферман, за да се построят църква в Лесидрян и джамия в Лешница”.

Друга легенда пък разказва как дарителите намерили пари за построяването на черквата и на килийното училище край нея. Докато къпали биволите си в една локва край селото, животните изринали с рогата си нещо край брега. Оказало се, че без да искат рогатите намерили казанче с жълтици.  С ореола на легендите или без тях, тази уникална църква, една от най-старите в България, е изпълнявала ролята си през вековете и до днес.

На празничната служба присъства и народният представител Корнелия Маринова.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.