Йоши Ямазаки. Един японски архитект в Дълбок дол, Троянско

yo6i i nadq

Най-разпространеният вид архитекти в България са един вид нотариуси, казва ми японецът Йоши Ямазаки при срещата ни това лято, когато го питам какво мисли за нашите специалисти. Това е най-интересното ми запознанства  това лято и се случи в родното ми село. Всъщност това е българо-японско семейството от  архитекти. Надя Иванова и  Йоши Ямазаки създава студио за архитектурен дизайн и изследвания на архитектурната култура и история. След десет години работа в Япония то премества офиса си в София и от 2007 г. е единственото архитектурно японско-българско студио в България.

yo6i 3Надя Иванова и Йоши Ямазаки  от няколко години притежават стара селска „японска“ къща в Дълбок дол, Троянско. Заедно с двете си деца, те прекарват месеци в балканското село, като не престават да работят по различни проекти за София и Токио. Йоши, който е учил и в СССР (аз съм първият японец по архитектура в Москва, казва ми), споделя множество идеи, които има за Дълбок дол, но още не ме е упълномощил да ги съобщавам. Възгледа му за нашите архитекти открих споделена и във фейсбук и затова си позволявам да я публикувам. Ямазаки е участвал в дебата за бъдещето на София, проведен на 4 март в Червената къща. След това е написал: „Участвах в дебата за резултатите от конкурса за нов облик на София. Проточи се повече от три часа! По-голяма част от времето премина в изказвания и въпроси на недоволни граждани и неразбираеми отговори от страна на председателя на журито-с много заобикалки и бюрократични подробности, сякаш беше адвокат на журито. Тотално загубено време!

Изпуснаха си парата, както се казва. Всичко ми напомняше болезнено на събранията по времето, когато бях преди години в Съветския съюз.

В България според мен има три основни типа архитекти и това не зависи от тяхната професионална специализация.

Първият аз наричам нотариус-архитекти. Този тип успява изключително добре да се вклини в бюрократичната общност и да се домогне до политическа власт. Те залагат на израза „аз съм професионалист архитект“. На тези „специалисти“ не бива да се разчита за архитектурен дизайн. Този тип е много характерен за времето на социализма. Архитектурното образование в България продължава да бълва огромно количество архитект-нoтариуси. Втория тип архитекти наричам „западни фундаменталисти“. Те се доверяват безрезервно на западните ценности и копират повърхностно от тях. Залагат на израза „световно известен архитект“. Третият тип са малцината, които пружинират в тукашната хаотична ситуация и творят. В тях е моята надежда!”

Така японецът вижда нашата ситуация в архитектурата. Надяваме се по-нататък да ви срещнем отблизо с това интересно семейство.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.