ЕАЗИПА няма право да събира пари за авторски и сродни права

ЕАЗИПА няма право да събира пари за авторски и сродни права от медии, кабелни и сателитни оператори, както и от търговски обекти, осъществяващи публично изпълнение на музика, съобщава МУЗИКАУТОР. Приетите от народните предстaвители на 28 февруари 2014 г. изменения в Закона за авторското право и сродните му права влязоха в сила на 12 март 2014 г. Промените внесоха законодателна яснота при процедурата за регистрация и пререгистрация на оргазнизациите за колективно управление на права (ОКУП), като ограничиха условията за съществуване на непрозрачни практики и действия на ръба на закона при управлението на авторски и сродни права в музиката.

Собствениците на търговски обекти и организаторите на концерти трябва да са наясно, че според Закона за авторското право и сродните му права, Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) категорично няма правомощията да управлява авторски и сродни права за публично изпълнение на музикални произведения. Незаконно е ЕАЗИПА да събира възнаграждения от организаторите на концерти, както и от заведения за хранене, барове, хотели, магазини и други търговски обекти за музиката, която звучи в тях. По същия начин,  няма как радиостанции и телевизии, в чиито програми звучи основно музика от репертоара на МУЗИКАУТОР, да уредят правата за ефирно излъчване или предаване по кабел/сателит чрез организацията ЕАЗИПА. Законът вече е пределно ясен по този въпрос. Досега ЕАЗИПА продължаваше да извършва подобна дейност, защото се възползваше от висящата процедура по регистрацията й като ОКУП и обжалваше напълно резонния и мотивиран отказ, получен от министъра на културата.

Санкциите, предвидени от закона, за организация, която упражнява дейност по колективно управление на авторски или сродни на тях права, извън обхвата на  издаденото й от министъра на културата удостоверение, са в размер от две хиляди до двадесет хиляди лв. Тези ползватели, които вече имат договор с ЕАЗИПА, трябва да знаят, че не са изрядни от законова гледна точка и също подлежат на санкция.

За да бъдат спокойни, че са уредили законовите си задължения за авторските права на музиката, която използват в обектите си, ползвателите трябва да имат сключен договор с МУЗИКАУТОР. Чрез този договор те не само ще спазят закона, но ще имат и пълната сигурност, че възнагражденията ще бъдат коректно изплатени към правоносителите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.