По автентичен обичай подрязаха лозята в село Дойренци

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКрай ловешкото село Дойренци изпълниха обичая „зарязване” по случай Трифон Зарезан. Организатор на събитието е най-големият производител на вино в Ловешка област. Сред официалните гости на тържеството бяха заместник-областният управител  Юнал Мъстънов и заместник-кметът на Ловеч Ертан Хасан.

За поредна година край Дойренци, Ловешко, хора от различна възраст, облечени в народни носии, се събраха на лозовите масиви, за да почетат празника. За цар на лозето бе избран 32-годишният Георги Петров, който бе коронясан с корона от лозови клонки.

Както е традицията отец Вениамин освети лозята за берекет и плодородие, а царят на лозето поля с вино, за да има богата и качествена реколта. След това се извърши ритуалът „зарязване” на лозите. Царят на лозето нарече: ”Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много грозде, Свети Трифон да варди лозето от замръзи, от суша. Господ да го пази от градушки и да е берекетлийско. Както виното тече, така и гроздето на лозата да расте. Да даде Свети Трифон голям берекет. Да даде Господ таз година гроздето да няма обиране, а виното да няма изпиване.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Според лозарите тази година се очаква по-добра реколта от миналата. За това какво грозде ще стане 70 процента зависи от подрязването на лозите.За доброто настроение на празнуващите звучеше народна музика, а танцово майсторство показаха танцьорите от фолклорен състав „Елит”. По традиция празникът бе съпътстван с каруци с бъчви с вино, обредни хлябове и вкусотии на жар.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.