Иван Терзиев – един голям кинорежисьор става на 80, но е забравен в родния Ловеч

мъже без работа ivan terziev odeonЕдин от големите български кинорежисьори Иван Терзиев през февруари 2014 г. навършва 80 години, но е забравен в родния град. Той е роден на 11 февруари 1934 г. в Ловеч. Средното образование завършва в известната Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев“ с отличен успех, като е първенец на випуск 1951 г.  После завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1958) и кинорежисура във ВГИК Москва (1966).  Дипломната му работа е късометражният филм „Артист Федор Грай” (1966).

Първата му по-сериозна творческа задача е да бъде асистент-режисьор  на Бинка Желязкова във филма „Привързаният балон“ (1967). Това е изключително новаторска за времето творба по текст на Йордан Радичков, в която участват цяла плеяда наши актьори. Народопсихологическите внушения на филма обаче не допадат на комунистическата цензура и бързо е свален от екран, за да остане забранено заглавие до промените през 1989 г. Тази участ по-късно застига и филм на самия Терзиев.

Режисьорският му дебют е криминалният „Господин Никой“ по едноименната книга на Богомил Райнов (1969), в главната роля Коста Цонев.

Истинската си сила и талант Иван Терзиев разкрива в „Мъже без работа“ (1973), http://www.youtube.com/watch?v=Au7BzCUfWos

а после и в „Силна вода“ по романа „Лош ден“ на Генчо Стоев (1975).

В „Мъже без работа“, който на 11 март 1973 г. имаше премиера и в Ловеч (кино „Г. Димитров“, голяма зала, според мои записки), силна роля прави Стефан Пейчев. Той изиграва класически един запомнящ се образ на бригадира бай Стамен Американеца. Бай Ставри събира исконни черти на българина, непокътнати в условията на социализма и неговата (не)плановост.

В „Силна вода“ (първият негов цветен филм) запомняща се роля прави Иван Григоров – чудат и искрен млад мъж на име Чико влиза в тих конфликт с нормите на соца, където безводието завладява един град и спешно се търси със сонда  вода. Филмът  „Силна вода“ спечели специалната награда на кинофестивала в Локарно и наградата на критиката на кинофестивала във Варна (1976).

Връх в творчеството на Иван Терзиев е телевизионният сериал „Селцето“ по сценарий на Константин Павлов (1978). Филмът (пет серии по 70 мин.) епично разказва за съдбата на едно българско село по време на събитията около 1944 г. и навлизането на комунистическите идеи и насилственото коопериране на земята. Филмът е спрян за излъчване от цензурата и е прожектиран по телевизията чак след промените през 1990 г.  Участват актьорите  Иван Янчев, Велико Стоянов, Филип Трифонов, Невена Коканова, Стоян Алексиев, Стефан Мавродиев, Николай Волев.

От 1978 г.  Иван Терзиев е преподавател по монтаж на филми, доцент и професор във Националната академия за театрално и филмово изкуство. През последните години не е идвал в родния си град по официални поводи, може да се каже, че е забравен от местните власти. Но не и от зрителите, от неговите приятели, възпитаници и почитатели. Доказателство е, че филмите му още се гледат.

Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.