Ужасяващи факти за бежанските лагери изнесе БХК

siriia-bezhanciБългарският хелзинкски комитет (БХК) изнесе ужасяващи факти за условията на живот в центровете за настаняване на чужденци в София.

Представители на комитета са били на посещения на 3 и 8 октомври 2013 г. в центровете в кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“ в София, съобщи БХК в съобщение до медиите.

От организацията са станали свидетели на нечовешки условия на живот, при които са настанени бежанците – неработеща мръсна канализация, оскъдна топла вода, липса на достъп до медицински грижи, храна и др.

Пред тях множество хора от центъра във „Враждебна” свидетелстват, че служители, които провеждат интервюта на търсещите закрила, заплашват тези от тях, които са посочени от полицейската охрана на центъра като организатори на протеста там.

Заплашват ги, че ще продължат неограничено дълго процедурата им за получаване на бежански статут, ако търсещите закрила не престанат да се оплакват и да протестират. Това поведение е престъпно – то съставлява принуда (чл. 143 от Наказателния кодекс (НК)), ако не престъпление по служба (чл. 282 НК).

Протестът на търсещите закрила във „Враждебна” е заради нечовешките условия на живот, при които те са настанени, заявяват от БХК.

– Фекалните тръби са неизправни и се образуват течове на фекалии, тоалетните са мръсни. В една от тоалетните е избухнала фекална тръба. Тази санитарна ситуация представлява висок здравен риск.

– Тоалетните и баните са крайно недостатъчни. Топлата вода също е крайно оскъдна, защото се осигурява от само два бойлера на етаж.

– Няма достъп до лекар. Линейки пристигат само за спешни случаи и отказват прегледи на други. Бременни жени, бебета под 1 г., хронично болни, в т.ч. деца – например, момче на 8 г. с епилепсия, което четири дни по-рано беше получило припадък – са без лекарско наблюдение. Които от хората могат, сами организират посещения в болница. В един случай семейство чака 7 часа в МБАЛ и спешна медицина „Пирогов”, защото медиците отказват преглед поради липса на преводач. Преводач, в крайна сметка, осигуряват хората сами.

– Няма отопление.

– Електрическата инсталация е неизправна – работят само някои контакти в сградата.

– Дограмата на прозорците не прави изолация, някои от тях са счупени.

– Помещенията са задръстени от боклук, натрупан в сградата преди настаняването на бежанците. Сградата е изоставена от много години.

– Няма уреди и помещения за готвене и топлене на течности. Някои от хората разполагат с котлони или електрически кани, които са получили от дарения или са си осигурили сами.

– Храната е недостатъчна – предоставят се веднъж на седмица или 10 дни консерви. Насъщните продукти, като хляб, хората си набавят сами или чрез дарения.

– Няма хладилници, в които да се съхранява храна. Няма маси за хранене, нито друга мебелировка. Семействата се хранят на пода. Няма домакински съдове. Вместо чаши се използват буркани и други подръчни.

– Няма условия за сушене на пране. Суши се и по клоните на дървета.

– Центърът е пренаселен и жизнената площ за семействата е крайно недостатъчна.

– Отсъстват всякакви служители на ДАБ на място. Последното им посещение според полицейската охрана е било в началото на септември.

– Сходно е положението и в центъра в кв. „Военна рампа”. Там, освен това, тоалетните са с купчини натрупващи се изпражнения, поради прекъснати фекални тръби. Изпражненията се стичат от горните на долните етажи през отворени дупки. Купчините фекалии са вече високи по 30 см.

От БХК заявяват, че разполагат със снимков материал от общежитията.

Тези условия на живот съставляват нечовешко/унизително отнасяне с бежанците, в нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Те съставляват тежко нарушение и на чл. 29, ал. 1 от Закона за убежището и бежанците, според който търсещите закрила имат изрично право на подслон и храна и достъп до безплатно здравеопазване и психологическа помощ. В този смисъл е налице пълна абдикация на властта от законността.

Българският хелзинкски комитет окачествява тази криза като радикално институционализирано нарушение на основни права на човека

Кризата с нечовешкото отнасяне с търсещите закрила от Сирия е най-голямата правозащитна криза в България от началото на 2013 г. Настоящето правителство, което избира ръководството на ДАБ, носи отговорност за тази криза и по тази причина дължи оставката си.

От БХК заявяват, че много внимателно ще следят положението в центъра за настаняване във „Враждебна” с оглед пресичане на всякакви опити на длъжностни лица да оказват натиск върху хора, информирали БХК.

В подобни случаи на разправа държавата не е безотговорна, тъй като съществуват и наднационални механизми за обуздаването й, казват още от БХК.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.