Доброволци в Ловеч снимат дигитално стари вестници

фото20 доброволци от Ловеч бяха обучени за работа с дигитално студио в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, съобщиха оттам. Така приключи първото обучение за дигитализиране на материално културно наследство, водено от младата и чаровна Христина Бориславова от фотоклуб „Ловеч”.

Проектът „Дот нет” предвижда и обучения на библиотекари за създаване на цифрови копия, за изграждане на електронен архив на електронни по произход или дигитализирани копия, за оформянето им в единна база данни, с възможност за визуализация.

Малко ученици са запознати с историята на Ловеч, публикувана на страниците на стария  вестник „Стремление” преди 1944 г. Броевете съдържат ценна информация за развитието на града и района от началото на миналия век, която не е общоизвестна и е малко изследвана. Дейностите на “Достъп до наследство чрез електронно търсене” включва организиране и провеждане на теренно проучване „Моят град – минало и настояще”. Чрез него учениците ще имат възможността да се запознаят от една страна с цифровото копие на оригиналните текстове и от друга да се извършат проучване на исторически факти, места и събития в региона. Със заснетите материали ще бъде експонирана изложба във фоайето на Регионална библиотека – Ловеч.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.