Прогноза – от минус 15 до плюс 20 градуса през февруари 2013

През февруари 2013 се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10 и минус 15 градуса, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски.Най-високите температури ще бъдат между 15 и 20 градуса.
Такава е прогнозата за времето през февруари на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи синоптикът Марияна Попова.Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от минус 1 до плюс 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса. В планините – между минус 8 и минус 4 градуса.
Тази година се очаква през февруари сумата на валежите да бъде над нормата.Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.
В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните.Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, ще има и периоди, когато ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват.
Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има през втората половина на десетдневието, последвани от краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг.През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд.През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.
Вижте пълна 10-дневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.