Общо 190 ученици от Ловешка област се явяват на есенните поправителни сесии

Поля Димова

Общо 190 ученици от областта ще се явят на поправителните сесии за абитуриентите, които са на 31 август и 1 септемри. Това съобщи във вторник пред НГ Поля Димова, председател на регионалната комисия за организация и провеждане на изпитите към РИО – Ловеч.

На първата матура по български език и литература ще се явят 66 души, а на втората матура по задължителен предмет – 124. Сред тях най-много са по география и икономика (70), следват по биология и здравно образование (29), история и цивилизация (18), пет по философски цикъл и двама по английски език.

По принцип зрелостниците всяка година намаляват, което се отразява и на по-малкия брой хора на септемврийската сесия, уточни Поля Димова. През май за редовната сесия по български език и литература тази година е имало със 144 по-малко подадени заявления от миналата година. Самият випуск е с по-малко ученици.

Темите, както става напоследък, ще бъдат в сайта на министерството и ще бъдат обявени след като се отворят със специалния код преди изпита. После темите се разпечатват и се съобщават на зрелостниците. Досега не е имало проблеми с този начин на съобщаване

На пролетната сесия е имало ученици от 25 училища, а сега на есенната са 17  училища, като в осем по една или друга причина няма да има сесия. Сред са по-елитните като Езиковата и Природо-математическата гимназия.

Сега се явяват онези, които не са допуснати, които имат слаба оценка или не са положи успешно поправителните изпити или от минали години, които по различни причини се явяват сега. Най-много на есенната сесия се явяват ученици от професионалните гимназии.

Изпитите са групирани и ще се провеждат само в четири училища в областта. За община Ловеч и община Летница това е Професионална гимназия по икономика, търговия и услуги, за община Троян е определена Професионалната гимназия по механо и електротехника, за  община Тетевен и Ябланица – Професионалната гимназия по строителство в Тетевен и в СОУ „Алеко Константинов” в Луковит.

За изпита ще бъдат ученици от Ябланица в Тетевен и от Летница в Ловеч, като са осигурени училищни автобуси, с които ще пътуват и квесторите.

В Летница например има само двама зрелостници и не е оправдано да се организират там изпити, тъй като се ангажират поне 15 длъжностни лица.

В цялата страна според данни на министерството ще се явят общо 4359 зрелостници, които са получили двойка или не са се явили на първата матура.

Без оценка от нея те не могат да получат диплом за средно образование.

За втората матура по задължителен предмет, който учениците сами посочват, в страната се явяват 8894 гимназисти. Както е и в Ловеч, най-много ще са на изпита по география – 5043.

Бюджетът за националните препитвания е 5 млн. лева, като влизат и миниматурите за малките ученици, и конкурсите за седмокласниците.

Следващите две задължителни матури ще са на 21 и на 23 май 2012 г. На тези дати ще са и изпитите за седмокласниците. Така няма да има безсмислена почивка през май за онези, ученици, които нямат изпити. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.