Започнаха две дела срещу кмета на Ловеч за достъп до договори на общината

Административният съд Ловеч в сряда даде ход на двете дела, които Данчо Заверджиев заведе срещу кмета на Община Ловеч за пълния отказ за предоставяне на обществена информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) по договорите за ремонт по два европроекта. Гражданинът Заверджиев се яви лично, а кметът бе представен от юриста на община Печев. Съдия е Йонита Цанкова, която даде да се разбере, че е от Плевен и непознава много-много града.

Първото дело с № 196/2010 е по жалба на Данчо Заверджиев срещу решението за отказ за предоставяне на информация за договора между “Трейс Груп Холдинг” и Община Ловеч. Става дума за строително-монтажни и ремонтни работи по финансирания с евросредства проект „Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”. Именно по него бяха изсечени липите на бул. „България”, което предизвикаха негодувание и неразбиране сред много граждани.

С решение от 16.08.2010 кметът Минчо Казанджиев постановява пълен отказ на исканата информация. Мотивът е писмо от страна на “Трейс Груп Холдинг”, в което се казва, че договорът представлява търговска тайна.

Юристът Печев представи в заседание извадка от търговския регистър за жалващия се, че притежава фирма за недвижими имоти. Според представителя на общината това обстоятелство плюс искания договор можело да доведе до нелоялна конкуренция. Документът бе приет за доказателство.

Второто дело № 197/2010  е също за постановен пълен отказ за предоставяне на достъп до обществена информация за друг договор. Този път става въпрос за проекта „Реконструкция, модернизация и оборудване на Домашен социален патронаж“ по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Заверджиев е поискал копие от договора между Община Ловеч и фирма “ПИРС – Д” ООД – Пловдив. Отново кметът постановява пълен отказ за исканата информация. Мотивът е същият –  договорът представлява търговска тайна. Съдията Йонита Цанкова определи, че по това дело не следва да се приключва съдебното дирене и да се изисква удостоверение относно представителството на „ПИРС” във връзка с лицето, имащо власт  да кореспондира с общината.

Следващото заседание е насрочено за 15 декември 2010 от 11.30 часа.

Интересно е, че съдия Йонита Цанкова извън заседание съобщи, че през декември вече ще е напуснала Ловеч и делото ще се гледа от друг съди

Пуснаха интернет достъп до структурните инструменти на ЕС

В деня, в който тръгнаха ловешките дела за достъп до договорите по проектите, министърът на евросредствата Томислав Дончев обяви, че „от днес всеки гражданин може провери в интернет колко проекта се изпълняват в общината му, на каква стойност са и кой ги изпълнява”.

Именно Томислав Дончев бе запознат с ловешкия проблем на 15 септември т. г., когато бе направена първата копка на проекта.

Докато ловешки граждани търсят достъп до договора по съдебен път, министърът по управление на евросредствата представи публичния модул на  структурните инструменти на ЕС. Това е в Информационната система за управление и наблюдение в Министерски съвет.

„Няма друга страна-членка, която да предоставя публично толкова много информация за усвояването на европейските средства”, подчерта министър Дончев.

Всеки гражданин може да влезе в системата, която съхранява данни за всеки договор, за всяко плащане с европейски пари, съдържанието на всеки проект, проверките и резултатите от тях, както и регистрираните нередности, като данните непрекъснато се актуализират. Съхраняват се данни за всеки бенефициент и всеки подизпълнител.

Ловеч, наред с Варна и Габрово са сред общините с най-много спечелени проекти. (НГ)

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.