Защо зам.-областен управител на Ловеч отмени заповед на шефа си?

Възможно ли е зам.-областен управител да отмени след три дни заповед на областен управител, питат от малката транспортна фирма ЕТ „Букет – Атанас Любенов”.

Възможно е, ако областният управител вече е в отпуск и ако новата заповед облагодетелства роднинска фирма, отговарят си те.

Това е все едно Цветан Цветанов да отмени заповед на Бойко Борисов, обясняват запознати.

Казусът възникна в Ловеч през отпускарския август. Първо областният управител Николай Нанков на 16  август  т.г. е разписал една нова транспортна схема на фирмата „Букет” за маршрута Галата – Тетевен, като измества с един час първоначалния час на тръгване. За това е имал искане от превозвача и съгласие на трите общини, през които минава линията – Тетевен, Угърчин и Ловеч.

Три дни по-късно, на 18 август, заместник-областният управител Пламен Огнянов връща със своя заповед старото разписание. НГ разполага с копия от документите със съответните подписи.

Битката е за пътниците в по-големите Тетевенски села като Галата, Градежница и други. Нямаш представа какво дебнене и следене пада кой първи ще влезе в селото за пътници, разказва Атанас Любенов. Конкуренцията влиза пет минути преди мен в с. Галата, обира пътниците и аз карам празен. Те по разписание нямат право да влизат, но влизат. Ползват се и леки коли, всякакви номера, разказва младият мъж, който е на път да се откаже от превоз по тази линия.

Конкурентната фирма е ЕТ „Илиев – Красимир Илиев” – Глогово и работи в същия район. Може би тя  се е почувствала засегната от новото разписание, което е близо до техните часове, допускат от „Букет”.

Законът обаче ни задължава за половин час разлика в часовете на тръгване и ние сме го спазили, твърди Атанас Любенов. Въобще до този скандал нямаше да се стигне, ако онзи не беше братовчед на господин Пламен Огнянов, защото те са деца от двама братя, твърди още Любенов.

Същевременно не са известни документи за някакво искане на фирмата ЕТ „Илиев- Красимир Илиев” за връщане на старото разписание. Затова въпросите опират до зам.-областния управител Пламен Огнянов, тъй като неговият подпис е под заповедта от 18 август.

Какви са мотивите за втората промяна на часовете, попита НГ зам.- областния управител. „Пристигна специално становище относно промяната от общината в Тетевен, подписано от зам.- кмета Марин Дамгов. Твърди се, че промяната внася анархия в обслужването. Законът е такъв, че ако една община се откаже от новата схема, ние сме длъжни веднага да реагираме. Затова върнах старото разписание. Що се отнася за роднинските връзки, чиста случайност е, че Красимир Илиев обслужва сходна линия. Никога не бих се ангажирал да помагам по такъв начин на свой роднина, знаете в ГЕРБ колко строго се гледа на тези неща. Наредил съм абсолютно всички превозвачи да бъдат спирани и проверявани”, категоричен е младият зам.-областен управител.

Случайно или не, роднинската връзка е факт, заповедта – също. Оттук е съмнението за конфликт на интереси.

Обвиненията на Атанас Любенов към тандема на брадовчедите са многобройни, включително как фирмите на зам.-областния управител облагодетелстват роднината му.

Всичките мои фирми са прехвърлени, както изисква законът, веднага след заемането на длъжността, отговаря Пламен Огнянов. После уточнява, че счетоводната къща е прехвърлена на баща му.

Проверка ДАИ – Ловеч установява, че и двете транспортни фирми не са сред най-изрядните. Имат нарушения, констатирани с актове. Самият Ананас Любенов разказа пред НГ за скорошен акт от 500 лв., но той го обжалвал и актът щял да отпадне. 

От областния пресцентър обещаха по-късно да излязат със специално становище по възникналия скандал. (НГ)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.