Безработицата в община Ловеч – 6.5%

DSC_0685

В края на април регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 4 027, което е с 37 лица по-малко от март. На годишна база се отчита ръст с 73 лица. През април се отчита равнище на безработица от 9.4%= На месечна база се наблюдава намаление от 0.1 пр. пункта в стойността на показателя, а на годишна база се наблюдава ръст от 2.3 пр. пункта.

• Най-ниска е безработицата през април в община Троян – 4.0%, и Община Априлци – 5.5%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 22.2% и Ябланица – 24.5%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Ловеч – 6.5%, в Летница – 11.4%, в Тетевен – 13.8% и в Луковит – 17.3%.
През месец април се наблюдава спад на дневния ход на новорегистрираните безработни. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 447 безработни лица, като броят им е с 9 лица по-малко спрямо март и с 59 лица повече от броя на новорегистрираните през април 2022 г. Освен тях, други 10 души от групите на търсещите работа – 6 заети и 4 учащи се лица, също са се регистрирали в бюрата по труда.
През април броят на започналите работа регистрирани безработни е 337, което е със 44 по-малко в сравнение с март и със 17 повече от март 2022г. 96.7% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 19.6%, следвани от търговия – 10.4%, хотелиерство – с 8.9%, хуманно здравеопазване – 8.3%, строителство – 7.4%, държавно управление – 5.6% и др. Работа чрез бюрата по труда e намерил 1 пенсионер.

През април 11 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през април– 2 по мерки за заетост и 9 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда през април са 120. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40.8%), административни и спомагателни дейности (14.2%), търговия, ремонтът на автомобили и мотоциклети (12.5%), хотелиерство (5.8%), образование (5.0%), следват строителство (2.5%), операции с недвижими имоти (2.5%) и др.
Най-търсените професии през месецa са: монтажници; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в сферата на персоналните услуги; машиностроители; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост; персонал, водещ счетоводни и стокови документи; водачи на МПС и др.
ДРСЗ-Ловеч, май 2023г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.