Преразглеждат присъда на шофьор за катастрофа край Български извор, станала на 18 ноември 2022

biser-katastrВ списъка на насрочените за разглеждане дела с обществен интерес във Върховния касационен съд до края на м. май 2023 г. е и случаят с катастрофа край Български извор, станала на 18.11.2022 г. С касационния протест са заявени всички основания за проверка по чл. 348, ал. 1 от НПК, като се иска отмяна на атакувания съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.
На 18 ноември 2022 г. около 20.00ч. на ПП I-4 София-Варна, в района на местността Сеновала край Български извор са се ударили насрещно движещи се лек автомобил „БМВ“ пътуващ в посока Варна и управляван от 27-годишен мъж от Габрово и лек автомобил „Опел“, управляван от 22-годишен от София и четирима пътници. При сблъсъка между превозните средства на място е починал 22-годишния водач на „Опел“-а, а двама от пътниците в същия автомобил на 20 и 22 години са откарани с опасност за живота в плевенска болница. Другите двама пътници от „Опела“ – 27 годишен от гр. Етрополе е без наранявания, а 22-годишен е откаран с фрактура в луковитската болница. По-късно е починал още един от спътниците. Водачът на БМВ-то също е пострадал и е откаран с фрактура на крайник за лечение в болнично заведение.
С присъда от 13.05.2022 г. по н.о.х.д. № 33/2022 г. на Окръжен съд – Ловеч Александър К. е признат за виновен в това, че на 18.11.2020 г. в землището на с. Български извор, обл. Ловеч, при управление на моторно превозно средство нарушил правилата за движение – чл. 16, ал. 1, т. 1 и чл. 21, ал. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице: на В. Н. В. от гр. София, на Г. Н. М. от гр. Етрополе и на С. М. Ц. от с. Джурово, както и средна телесна повреда на повече от едно лице: на А. И. Д. и И. П. П. от гр. Етрополе, като деянието е особено тежък случай. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 години, като на основание чл. 58а, ал. 1 от НК размерът е намален с 1/3 на 8 години. На подсъдимия е наложено и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 9 години.
С въззивното решение първоинстанционната присъда е изменена. Александър К. е оправдан само в частта на повдигнатото му обвинение относно квалифициращия признак „особено тежък случай“ и извършеното от него деяние е преквалифицирано. Намален е размерът на наложеното наказание „лишаване от свобода“ от 8 години на 4 години, а на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ – от 9 години на 6 години. Присъдата е потвърдена в останалата част.
С касационния протест са заявени всички основания за проверка по чл. 348, ал. 1 от НПК, като се иска отмяна на атакувания съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.
С касационната жалба на подсъдимия са заявени касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и 3 от НПК. Иска се атакуваното решение да бъде изменено, като Александър К. бъде оправдан да е извършил нарушение на чл. 16, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, наказанието „лишаване от свобода“ да бъде намалено, а неговото изпълнение да бъде отложено за срок от 5 години.
В касационната жалба от частния обвинител В. Б. В. са заявени всички касационни основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Иска се отмяна на атакуваното решение и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.
С касационната жалба от частния обвинител Н. В. Н. са ангажирани основанията за проверка по чл. 348, ал. 1, т. 1 и 3 от НПК. Иска се увеличаване на размера на наложеното наказание.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.