Празникът на Ловеч е наситен с тържествени изяви и концерти

Празникът на Ловеч на 11 май 2023 г. е наситен с поредица тържества и концерти. По традиция основната част на събитието става пред катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“. Традицията все пак бе нарушена, тъй като по време на тържественото си слово кметът Корнелия Маринова извика до себе си трима представители на бъдещето -Йоана Дренска (9 г.), Евелин Берова (18 г.) и Дарина Добрева (16 г.). Децата разказаха за своето досегашно участие в празничния живот на града, за своите мечти и желания. Кметът им връчи символичния ключ на Ловеч с пожелание да отключват всички врати и препятствия в живота.
В обръщението си Корнелия Маринова подчерта: „Ние сме град, в който хората си вършат добре работата. Ние сме една общност с цел и ясни приоритети. Една добре работеща от изобретателни, трудолюбиви, смели, грижовни хора. Богатството на нашия град. Провеждаме акции, помагаме на бежанци, провеждаме най-пищните фестивали и празници. Имаме най-хубавия нов слънчев храм, с който се гордеем. Положихме много усилия и още толкова ще ни трябват занапред.“
Тържествени слова произнесоха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и Ловчанският митрополит Гавриил.
„Ловеч е богат с много духовност, с прекрасна природа, има хора, които се трудят, за да може този град да бъде това, което е днес. Това е привилегия, но и отговорност за всички вас“, каза Кирова.
Корнелия Маринова награди командира на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров, с плакет „Св. св. Кирил и Методий“. Плакетът прие полковник Николай Кебапчиев, началник на щаба за логистична подкрепа.
Преди официалното тържество в кабинета на кмета бе връчен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ и на Росица Кирова.
Сред официалните лица бяха народните представители от Ловешки избирателен район Николай Нанков, Искрен Арабаджиев, Николай Дренчев, Ирена Анастасова, председателят на Общински съвет Ловеч –Петър Цолов, кметовете на Троян и Априлци Донка Михайлова и Тихомир Кукенски, Видински митрополит Даниил , Началникът на Ловешки гарнизон и началник на Военeн географски център – Троян – полковник Светослав Църовски, майор Дончо Игнатов, началник на ВФ 24480, началникът на щаба за логистична подкрепа полк. Николай Кебапчиев. Сред гостите са и две делегации – от Лавал (Франция) и Кепез, Чанаккале (Турция). Посланик Здравко Бегович, извънреден и пълномощен посланик на Босна и Херцеговина в Република България, също бе гост на тържеството.
В тържеството взеха участие почетен строй от ВФ 24480-Ловеч и ВФ 57260-Ловеч, Смесен хор „П. Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, Духов оркестър – Ловеч, и състезателите от Клуб по акробатичен рокендрол „Роксмайл“.
Официалното тържество започна още сутринта в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ с литургия, водена от Ловчанския митрополит Гавриил. Тук присъстваха, кметът Корнелия Маринова, зам.-председателят на НС Росица Кирова, председателят на ОбС Петър Цолов, зам.-кметове Венцислав Христов и Даниел Колев, както и чуждестранните гости.
Прочетен беше и поздравителен адрес президента на Р България Румен Радев, съобщено бе и за останалите адреси от депутати, министерства, общини и институции.
Празничната програма е наситена и със спортни събития, сред които традиционната щафета „Пламъчета сини“, като в следобеда е награждаването на победителите.
Вечерта приключва с концертите на Симфониета – Враца с „Вивалди завинаги“ в театъра, а след това на площада е концертът на Любо Киров, след който има празнична заря.
Празникът тази година е посветен на 1160 години от създаването на славянската писменост, на 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 години Люлякови празници и 30 години от обявяване на 11 май за празник на Ловеч.
От 1993 г. всяка година Ловеч празнува в деня, когато църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на града край Осъм.

Виж запис на
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

Община Ловеч, пресцентър
11.05.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.