Подписано е споразумение за сътрудничество между Кепез, Турция, и Ловеч

Споразумение за сътрудничество и установяване на приятелски взаимоотношения между Община Кепез (Kepez), Чанаккале, Република Турция, и Община Ловеч, бе подписано на 10 май 2023 г. от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Това стана по време на посещението на седемчленна делегация от турския град, водена от Мехмет Яваш, управител на обществените услуги. Делегацията е в Ловеч по покана на кмета и във връзка с Празника на града 11 май.
Гостите пристигнаха с документ, подписан от Бирол Арслан, кмет на Община Кепез, който поради предстоящи избори на 14 май не може да пътува. След като споразумението бе комплектувано с всички необходими подписи, двете страни си го размениха.
Последва опознавателен разговор, в който от българска страна участва цялото ръководство на община, включително председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Оказа се, че и в двете общини сред основните задачи са екологията и преработката на отпадъци.
В декларацията се сочат принципите на сътрудничество – равенство, взаимност, толерантност и взаимно уважение и достойнство. Сътрудничеството цели да допринесе за развитието на двустранните отношения в икономиката, социалните дейности, образованието, културата, туризма. Двете общини са готови да подкрепят и насърчават дейностите, предвидени в отделните програми. Проектите, които ще бъдат представени в тези програми, ще се подпомагат в рамките на финансовите възможности на общините.
Споразумението се сключва се за неопределен срок, като всяка страна има право да го отмени, ако е недоволна от неговото изпълнение, като уведоми писмено другата страна.
Кепез е град, близо до легендарната Троя. Част от жителите му са преселници от Ловешко и Севлиевско в периода 1877-1878 г, разказаха гостите.
Община Ловеч, пресцентър
10.05.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.