„Люляковите музикални вечери“ в Ловеч -90 години

„Люляковите музикални вечери 2023″, които съществуват вече 90 години, започнаха на 9 май вечерта с танго операта „Мария от Буенос Айрес. Следващите две вечери в програмата ще има музика от филми и от Вивалди.
На откриването в Драматичен театър Ловеч кметът Корнелия Маринова каза, че люляковите музикални вечери са истинският глас на Ловеч. Първият музикален празник се е състоял през 1933 г. от ентусиастите от Ловчанското благотворително дружество. Кметът припомни: „Местен вестник отразява събитието като „юнашки събор“, организиран от 150 души и събрал хиляди на празника 24 май. Едва ли организаторите са си давали сметка какъв ефект ще има това събитие. Днес можем да кажем, че това е едно страхотно начало, а организаторите са истински юнаци.“
Музикалният празник вече има култов статут. Доказателство е, че билетите и тази година бяха бързо разпродадени.
Спектакълът „Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола на Държавната опера в Пловдив обаче се оказа сериозно изпитание за публиката.

Но тя го посрещна с разбиране и продължителни аплодисменти. Изпитание, защото това е сюрреалистична опера – и като поезия, и като музика, и като образи и танц. Именно затова образите се раздвояват, реалност и сън се преплитат, битовите жестове, дори дишането, прерастват в танц. Този синтез е с неочаквани и свободни асоциации – между бордеите и Иисус, между тангото и страстта и т.н.

DSC_1716
Спектакълът нямаше да е толкова завладяващ, ако не беше Люси Дяковска (Мария), която се раздаде като талант и енергия, взривявайки сцената със своето изпълнение. Участват още солисти, хор, балет и оркестър на операта. Диригент е Константин Добройков, режисьор Веселка Кунчева, художник Мариета Голомехова, хореограф – Явор Кунчев. След представлението кметът Корнелия Маринова лично поздрави изпълнителите за големия успех.

На 10 май, сряда, в Ловеч е концертът на Хилда Казасян и Плевенска филхармония със заглавие „Да послушаме кино“. Концертът е със специалното участие на Васил Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Михаил Йосифов – тромпет. Публиката ще се наслади на познатите мелодии от филмите „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др. Концертът е в салона на Драматичен театър от 19:00 ч.
На 11 май, четвъртък, гостува Симфониета – Враца с „Вивалди завинаги“. Това е симфоничен спектакъл с начало 19.00 часа в Драматичен театър – Ловеч. Едно предложение за среща със симфоничните интерпретации и вълнуващия разказ за житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори.
„Люляковите музикални вечери Ловеч 2023″ са част от програмата на Община Ловеч, посветена на Празника на града – 11 май.
Община Ловеч, пресцентър
10.05.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.