В Ловеч откриха двудневен „Национален събор на народното творчество“

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри двудневния „Национален събор на народното творчество“, част от програмата за Лазаровден и Цветница. Това стана в събота на сцената на пл. „Тодор Кирков“. Кметът посочи, че на две сцени в града ще се изявят десетки състави и изпълнители.
Корнелия Маринова цитира големия композитор и фолклорист Филип Кутев, който казал, че фолклорът е просто нещо, но се иска голяма култура, за да го разбереш. „Ние в Ловеч имаме тази голяма култура и разбираме силата на фолклора, който е на почит във всички наши програми и празници“, изтъкна кметът и помоли публиката да аплодира първите изпълнители от концерта, както и всички останали. На събитието присъства и заместник-кметът Даниел Колев.

Програмата започна с едночасово изпълнение на младата Петя Панева, победителката в осмия сезон на „Гласът на България“. Настроението на публиката бе високо, извиха се народни хора, развяха се знамена.
Последва концерт на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Следобед е ред на съставите от НЧ „Хр. Ботев – 1927 г.“ – с. Горан, , НЧ „Събуждане – 1927 г.“ – с. Малиново, НЧ „Полк. Стоян Едрев – 1895 г.“ – с. Радювене, НЧ „Паисий – 1896 г.“ – с. Александрово, НЧ „Просвета – 1906 г.“ – с. Дойренци, НЧ „Хр. Ботев – 1930 г.“ – с. Славяни, НЧ „Просвета – 1901 г.“ – с. Слатина и НЧ „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав. На площада в кв. „Вароша“ са разположени и 38 павилиона на майстори-занаятчии от цялата страна.
Довечера в Бившата казарма е концертът на Ансамбъл „Пирин“. Със самостоятелни концерти са още оркестър „Калофер“, НЧ „Бяла Анаста 2016“, Лилия Семкова, Пепи Христозова, НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“, както и Общинският духов оркестър. В неделя вечерта от 18.00 часа е концертът на родения в Ловеч певец Илиян Михов – Баровеца.
Празничното шествие за Цветница е в неделя, от 11.00 часа, като ще премине пътя от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Богоявленския мост до Община Ловеч. Ритуалът „По вода“ (традиционен обичай „Кумичене“) е от 11:15 ч.
Община Ловеч, пресцентър
08.04.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.