Премиерата на спектакъла „Седемте стола“ в Ловеч покори публиката

Публиката посрещна възторжено спектакъла „Седемте стола”, ново заглавие в репертоара на Драматичен театър Ловеч, в чиято основа стои известният сатиричен роман на Иля Илф и Евгений Петров „Дванадесетте стола”. Зрителите, предимно млади хора, реагираха радостно на комедийните моменти и многократно аплодираха актьорите.
Великият комбинатор Остап Бенер оживява в изпълнението на Петко Венелинов (познат от сериала „Скъпи наследници“), герой, който знае „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари“.
В другата главна роля, на Иполит Воробянинов, се представя Пенко Господинов (филмите „Седем часа разлика“, „Далеч от брега“ и много други). Сюжетът разказва как двамата търсят огромно количество брилянти, скрити в един от столовете на бабината гарнитура. Гарнитурата обаче е пръсната след революцията. Двамата тръгват от стол на стол… и така се разкрива широка панорама на тогавашното общество в Съветския съюз. Режисьорът Дамян Тенев е подходил с разбиране и талантливо към романа, като е направил стегнат театрален прочит.
Романът е писан през 1927 г. и вече почти един век неговите герои преследват скритите диаманти, без да подозират, че самите те се превърнаха в съкровище в световната сатирична литература. Разобличителният смях толкова уплашил съветската власт, че през 1948 г. романът е забранен за публикуване като „груба политическа грешка на издателство „Съветски писател“.
Тези факти бяха припомнени в поздравлението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, което бе поднесен на финала заедно с кошница цветя. В текста, прочетен от актьора Явор Костов-Яша, се изказват поздравления за трайния интерес на ловешкия театър към литературната класика.
И други изненади имаше тази вечер. Сред публиката бяха абитуриентите от 12 В клас на Природо-математическата гимназия. На финала те по оригинален начин поканиха своята учителка по немски език Цветелина Петкова да присъства на бала им. Изненаданата учителка трябваше също да излезе на сцената.

„Седемте стола”, премиера на 28 март 2023 г.
По „Дванадесетте стола” на Иля Илф и Евгений Петров
Драматизация и режисура Дамян Тенев, сценограф Радостина Тодорова, композитор Георги Георгиев от група „Остава”, видео дизайн Петко Танчев, плакат Драгомир Димчев. Участват проф. Пенко Господинов, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Елица Костова, Павел Емилов, Явор Костов-Яша.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.
Част от костюмите са изработени от учениците специалност “Сценичен костюм” и “Моден дизайн” и техните преподаватели от ПГО “Княгиня Мария Луиза” – София.
Община Ловеч, пресцентър
29.03.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.