Близо 100 ученици от Езиковата гимназия в Ловеч посетиха испанската изложба за Магелан

Близо 100 ученици от Езиковата гимназия в Ловеч, заедно със своя директор Радослав Хитов, посетиха откриването на испанската изложба „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята“, посветена на мореплавателя Магелан и неговите спътници. Това стана на 16 март 2023 г. вечерта в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Специално за откриването в града пристигна Мигел Ейне, първи секретар на Посолството на Испания и завеждащ консулския отдел. Той приветства факта, че толкова много млади хора са проявили интерес към изложбата, която разказва за едно от най-важните пътешествия в световната история. Той покани учениците да гостуват в Испания, но после да се върнат в родината.
Вдъхновено слово за пътешественика Магелан произнесе председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той посочи, че „Магелан е бил воден от една жажда, от едно любопитство, от една амбиция. Това трябва да ви води и вас като европейци. Нека Европа бъде Европа на откривателите. Нека пазим духът на откривателите, това е смисълът на тази изложба“.
Експозицията се състои от 15 пана, които разказват за първата морска обиколка на Земята. Основният текст е на испански език, но има превод на български. Хронологично се разказва за най-важните събития от пътуването. Изложбата може да се види в Ловеч до края на месеца.
Община Ловеч, пресцентър
17.03.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.