Бурята в Народния театър продължава

морфов и велиславаБурята в Народния театър продължава, въпреки че режисьорът Александър Морфов бе дисциплинарно уволнен, а пиарът Велислава Кръстева напусна. Удивително е как артистичното съсловие у нас вдигна медиен шум, сравним с този от земетресението в Турция или влаковата катастрофа в Гърция. „Манастирът тесен за мойта душа е“ – това играе Морфов (по Вазов) с ясна заявка за политическа кариера на страната на ПП. Врагът е посочен категорично – ГЕРБ и ДПС. Някак си забрави, че основният му опонент директорът Васил Василев, директор от има-няма една година, е потомствено свързан с БСП и левите сили.  Потвърждение, че се изживяват като като революционери, виждам във факта, че актьорът Валери Йорданов се движи с фланелка с образа на Че Гевара!? (Снимка ФБ)

валераТова е неизживяна докрай младост. Всички на площада, зоват хъшовете, заличили разликата между сцена и живот.

Днес Василев даде пресконференция, на която изнесе интересни факти. В също време се заражда мижав уличен натиск за неговата оставка. Да, това безспорно би било решение на конфликта, но се връщаме отново в началото. На …. конкурс, какъвто Василев вече спечели.

Това не ви ли напомня спиралата с изборите? Ето как театърът копира живота в най-лошите му спектакли.
Всички бяха поставени пред равни условия с достойни роли и театърът се отвори като световна сцена. Това каза на брифинг днес в Народния театър директорът Васил Василев, предаде репортер на „Фокус“. „Трябва да знаем общата посока и бъдеще. Как се пази достойнството на един и друг човек. Защо днес обществото е толкова разделено?
„След 4 месеца, за да запазя театъра и спася от проблеми колегите и взех този ход длъжността главен режисьор вече не са част от нашата трупа и екип“, допълни Василев. „Жалко, че до този момент се изговориха куп интересни неща и лъжи и фантазии. Александър Морфов беше натоварен с тази длъжност да обедини театър и да създаде нови спектакли. Той постигна своето.“
Защо никой не излезе с документите, които Морфов е сключил като договор за продължаване на постановките “Животът е прекрасен“ и “Хъшове“, попита Василев. „Направих всичко възможно той да се върне на българската сцена. Имаше достатъчно търпение да очаква премиера в края на месец февруари.“

Аз спечелих конкурс с програма и концепция, категоричен е директорът на Народния театър. „Изпълнявам това, което е в програмата ми. Ако сме родени за кауза, ние ще защитаваме интересите на Народния театър.“

Василев коментира публикациите, че актьори са получавали по 18 000 лв. така:
„Аз пожелавам на всички актьори да получават такива заплати. От днес започвам да се боря и предизвиквам всички политици да направят така, че актьорската заплата да е 2500 лв. Заплатите в театъра се определят по конкретни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС“.
Относно разпространен запис на разговор, за който се твърди, че е между Василев и Морфов, той коментира, че е разговарял нееднократно с режисьора и няма спомен дали точно този разговор е воден между тях.

Давам отлична оценка на сезона на театъра, заяви Василев. „Позволих си да увелича работните заплати на почти всички. Грешката ми беше, че реших от Плевен да дойда тук. Това ми е трети опит да ръководя театър. Когато променяш, получаваш шамари.“
На въпрос колко често ще се играят постановките на Морфов, Василев каза, че сградата се казва Народен театър „Иван Вазов“, а не Александър Морфов.

„Народът на Вазов“ е най-гледаната постановка. За първите два месеца Народният театър е направил 1 милион и 250 хиляди лева.
По моя инициатива бяха уволнени Велислава Кръстева и Александър Морфов, допълни Василев.
Същевременно пореден протест срещу дисциплинарното уволнение на главния режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ Александър Морфов ще се проведе днес.
Демонстрацията се организира пред Министерството на културата. А от театъра ще дадат официална информация по повод избухналите скандали от последните месеци.
Вчера в своя позиция, разпространена до медиите, от театъра заявиха, че през последните четири месеца институцията е била подложена на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.
От театъра допълват, че след дълъг период на изчакване и опити конфликтът между бившия вече пиар Велислава Кръстева и Александър Морфов да бъде вътрешно урегулиран се е стигнало до намиране на решение по административен ред.
Уволнението на режисьора предизвика вълна от недоволство и протести в негова защита. Стигна се и до искане на оставката на директора на институцията Васил Василев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.