Площадът до Художествената галерия в Ловеч остава без име

Общинските съветници в Ловеч на заседание на 23 февруари 2023 г. разгледаха върнатото от Областен управител решение № 799/26.01.2023 г. на Общински съвет-Ловеч, да се именува площада до Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в кв. „Вароша“ на името на Свещеноиконом Кръстю Никифоров. Старейшините не приеха нито едно от двете предложения на председателя Петър Цолов, така че в крайна сметка няма решение.
Първият предложен вариант бе – приема повторно върнатото от Областен управител на Област Ловеч решение № 799/26.01.2023 г. на Общински съвет-Ловеч, обективирано в протокол № 50/26.01.2023 година. Гласуването показа 14 гласа „За“, един глас „Против“ и 11 гласа „Въздържал се“. Тоест, не се приема, защото са необходими 17 гласа.
Вторият предложен вариант бе – отменя върнатото от Областен управител на Област Ловеч решение № 799/26.01.2023 г. на Общински съвет-Ловеч. Гласуването показа без нито един глас „За“, 10 гласа „Против“ и 16 гласа „Въздържал се“.
Припомняме, че на 26 януари 2023 г. бе прието площадът да се казва „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“. Областният управител върна решението с мотивите, че според протокола от въпросното заседание е прието с 14 гласа „За“, без „Против“ и 10 „Въздържал се“. Прави се извод за нарушена процедура с оглед изискуемия от закона кворум за взимане на решение. Решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите „За“ е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието съветници.
Председателят Петър Цолов, който е юрист, отхвърли напълно мотивите за връщане. „Според нашия правилник и закона за местното самоуправление никъде не се изисква проверка на кворума преди всяко гласуване. Всяко гласуване представлява и проверка на кворума и затова има протоколни разпечатки. Има си правила кога се прави проверка на кворума. Такова искане тогава не е постъпвало. Абсолютно несъмнено е, че имаше кворум.“
Сега идеята за именуване отново бе защитена от отец Любомир Казашки и Васил Колев от Фондация „Граждани срещу насилието“, вносител на предложението. Той каза: „Явно за общинските съветници 150 години не са достатъчен период, за да се оправи една несправедливост“.
Кметът Корнелия Маринова защити тезата, че общинските съветници не са историци, а изразители на обществените настроения. Обществото е разделено по въпроса виновен ли е поп Кръстю или не, затова е разбираемо и различните мнения на съветниците.
(Цялата позиция на кмета виж по-долу)
Кметът: Неправилно се смесва оневиняването на поп Кръстю с именуването
Мисля, че неправилно се смесва оневиняването на поп Кръстю с именуването на едно пространство. Едното е въпрос на история и доказателства, другото е въпрос на преценка на местния орган. Не считам, че Общинският съвет трябва да се превръща, а той вече се превърна, в трибуна, която трябва се произнася кой е виновен или невинен. Каза се, че вече 20 години това предложение се внася за разглеждане. Това показва, че няма някаква категорична позиция в обществото. И това не е случайно. След като историческата наука няма категорично становище, трудно е и на общинските съветници да бъдат категорични. Ние не сме историци. Ние сме компетентни в процедури, в това, че представляваме мнението на гражданите. Всеки един от съветниците е избран с гласовете на гражданите, както и аз като кмет. Няма единно и общо мнение по въпроса – нито за, нито против. Не мисля, че трябва да се вменява поименно вина на общинските съветници как са гласували. Проблемът има своята динамика. Коментарът на едни или други документи променя и позицията на общинските съветници. Разбирам съветниците, не съм се опитвала в нито един момент да влияя на тяхната позиция. Но се чувствам длъжна да кажа какво мисля.“
Община Ловеч, пресцентър
23.02.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.