Кметът на Ловеч изпрати съболезнователен адрес до близките на столетницата Райна Жекова

райна жекова1

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изпрати съболезнователен адрес до близките на Райна Николова Жекова (103 г.) по повод нейната кончина на 20 февруари 2023 г. В адреса се казва: „Тя беше блестящо олицетворение на успешен български педагог—дългогодишен учител и директор на училище, с безспорен принос за издигане престижа на Ловеч в областта на образованието. Живя тихо и скромно до 103 години, като че ли за да ни напомня, че образованието е сред вековните ценности на нашия народ. Райна Жекова беше представител на онова поколение педагози, които изградиха съвременния облик на образованието в нашия Ловеч. „Почти няма човек в този град, който да не е мой ученик“, казваше приживе тя с усмивка. С нейната кончина ние губим един уникален човек и професионалист, пример за всеотдайност и трудолюбие.“
Поклонението е на 21 февруари в дома й до 12.00 часа, погребението е в 13.00 часа на гробищен парк „Скобелево“.
Кметът Корнелия Маринова се срещаше редовно със столетницата при всеки празник. По повод вековния юбилей през 2019 г. Райна Жекова бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч.
Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Семейството й има двама сина. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.
От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а по-късно е директор в ловешкото училище „Васил Левски“, където работи до своята 55-годишнина.
Снимка: архив

Община Ловеч, пресцентър
21.02.2023 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.